Vepřové řízky v hořčičné omáčce

Ingredience


Cibule lahůdková 2 ks
Hořčice Dijonská 0.5 polévková lžíce
libové vepřové řízky 4 ks
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Olej olivový 3 polévková lžíce
Pepř černý mletý 2 špetka
Sůl 0.25 kávová lžička
Víno bílé 50 ml
Vývar drůbeží 100 ml
Mrkev kořen 2 ks
Olej olivový 0.5 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Rozmarýn čerstvý 1 ks
Sůl 2 špetka
Brambory 400 g
Mléko plnotučné 60 ml
Olej rozmarýnový 3 polévková lžíce
Smetana 33% (šlehačka) 60 ml
Sůl 0.25 kávová lžička
Voda pitná 1 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Očištěnou mrkev nakrájíme na špalíčky, vložíme do pekáčku, osolíme, opepříme, přidáme lístky z větvičky rozmarýnu, zakapeme olejem a v troubě předehřáté na 180 °C pečeme přikryté alobalem asi 30 minut.
  2. V mezičase připravíme bramborovou kaši a vepřové plátky.
  3. Omyté plátky masa osolíme, opepříme a poprášíme moukou a na pánvi s rozpáleným olejem z obou stran orestujeme. Maso přendáme poté na talíř a do výpeku vložíme máslo a drobně pokrájenou bílou část cibulek (nať rovněž drobně posekáme a odložíme do bramborové kaše). Když cibulka zesklovatí, přimícháme hořčici, vmícháme víno a necháme chvíli provařit. Podle potřeby přilijeme vývar. Poté do omáčky vložíme osmažené plátky masa a necháme lehce povařit.
  4. Na kaši brambory oloupeme, opláchneme, nakrájíme na kostky a v osolené vodě uvaříme doměkka. Poté brambory scedíme a propasírujeme. Do kaše zašleháme rozmarýnový olej, horké mléko, smetanu, ale jen tolik, aby nebyla kaše příliš řídká. Na závěr vmícháme drobně posekanou cibulovou nať.
  5. Plátky podáváme přelité omáčkou, přidáme pečenou mrkev a kaši.