Vepřové řízky v hořčičné omáčce
Ingredience
Cibule lahůdková |
2 ks |
Hořčice Dijonská |
0.5 polévková lžíce |
libové vepřové řízky |
4 ks |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Olej olivový |
3 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
2 špetka |
Sůl |
0.25 kávová lžička |
Víno bílé |
50 ml |
Vývar drůbeží |
100 ml |
Mrkev kořen |
2 ks |
Olej olivový |
0.5 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Rozmarýn čerstvý |
1 ks |
Sůl |
2 špetka |
Brambory |
400 g |
Mléko plnotučné |
60 ml |
Olej rozmarýnový |
3 polévková lžíce |
Smetana 33% (šlehačka) |
60 ml |
Sůl |
0.25 kávová lžička |
Voda pitná |
1 l |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 120 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Očištěnou mrkev nakrájíme na špalíčky, vložíme do pekáčku, osolíme, opepříme, přidáme lístky z větvičky rozmarýnu, zakapeme olejem a v troubě předehřáté na 180 °C pečeme přikryté alobalem asi 30 minut.
- V mezičase připravíme bramborovou kaši a vepřové plátky.
- Omyté plátky masa osolíme, opepříme a poprášíme moukou a na pánvi s rozpáleným olejem z obou stran orestujeme. Maso přendáme poté na talíř a do výpeku vložíme máslo a drobně pokrájenou bílou část cibulek (nať rovněž drobně posekáme a odložíme do bramborové kaše). Když cibulka zesklovatí, přimícháme hořčici, vmícháme víno a necháme chvíli provařit. Podle potřeby přilijeme vývar. Poté do omáčky vložíme osmažené plátky masa a necháme lehce povařit.
- Na kaši brambory oloupeme, opláchneme, nakrájíme na kostky a v osolené vodě uvaříme doměkka. Poté brambory scedíme a propasírujeme. Do kaše zašleháme rozmarýnový olej, horké mléko, smetanu, ale jen tolik, aby nebyla kaše příliš řídká. Na závěr vmícháme drobně posekanou cibulovou nať.
- Plátky podáváme přelité omáčkou, přidáme pečenou mrkev a kaši.