Vokův kapr s česnekem

Ingredience


Citrony 1 ks
Kapr obecný 1 ks
Mouka pšeničná hladká T 650 3 polévková lžíce
Paprika mletá sladká 1 kávová lžička
Pepř cayenský 0.5 kávová lžička
Slanina vepřová 130 g
Sůl 0.5 kávová lžička
Česnek 8 stroužek
Sůl 1 kávová lžička
Máslo 60 g
Víno bílé 2 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Troubu si předehřejeme na 190°C. Očištěného, vykuchaného a omytého kapra osušíme. Kapra naporcujeme na velké podkovy (bez hlavy a ocasu). Očištěné stroužky česneku utřeme se solí. Do kůže kapra uděláme ostrým nožem zářezy, do nich vetřeme utřený česnek se solí. Poté porce ještě dosolíme, posypeme ostrým pepřem a obalíme v hladké mouce, kterou jsme smíchali se sladkou paprikou.
  2. Polovinu nakrájených plátků slaniny vložíme do pekáče a rozehřejeme ji na plotně. Pak na ni poklademe porce obaleného kapra, pokryjeme plátky másla a pekáč dáme do rozehřáté trouby do středu. Kapra pečeme přibližně 15-20 minut z jedné strany, pak porce opatrně obrátíme a pečeme dozlatova z druhé strany 10-15 minut. Během pečení poléváme 2-4x kapra bílým vínem a výpekem. Kůrčička by měla být zlatá a křupavá.
  3. Servírujeme hned horké. Kapra na talířích ozdobíme plátky z omytého citrónu.