Vokův kapr s česnekem
Ingredience
Citrony |
1 ks |
Kapr obecný |
1 ks |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
3 polévková lžíce |
Paprika mletá sladká |
1 kávová lžička |
Pepř cayenský |
0.5 kávová lžička |
Slanina vepřová |
130 g |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Česnek |
8 stroužek |
Sůl |
1 kávová lžička |
Máslo |
60 g |
Víno bílé |
2 dl |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Troubu si předehřejeme na 190°C. Očištěného, vykuchaného a omytého kapra osušíme. Kapra naporcujeme na velké podkovy (bez hlavy a ocasu). Očištěné stroužky česneku utřeme se solí. Do kůže kapra uděláme ostrým nožem zářezy, do nich vetřeme utřený česnek se solí. Poté porce ještě dosolíme, posypeme ostrým pepřem a obalíme v hladké mouce, kterou jsme smíchali se sladkou paprikou.
- Polovinu nakrájených plátků slaniny vložíme do pekáče a rozehřejeme ji na plotně. Pak na ni poklademe porce obaleného kapra, pokryjeme plátky másla a pekáč dáme do rozehřáté trouby do středu. Kapra pečeme přibližně 15-20 minut z jedné strany, pak porce opatrně obrátíme a pečeme dozlatova z druhé strany 10-15 minut. Během pečení poléváme 2-4x kapra bílým vínem a výpekem. Kůrčička by měla být zlatá a křupavá.
- Servírujeme hned horké. Kapra na talířích ozdobíme plátky z omytého citrónu.