Guláš s masem, s uzeninou, paprikou a rajčaty
Ingredience
Chilli paprička |
1 ks |
Cibule |
350 g |
Hovězí maso přední |
1 kg |
Klobása šunková |
2 ks |
Kmín drcený |
1 kávová lžička |
Olej slunečnicový |
3 polévková lžíce |
Paprika červená |
1 ks |
Paprika mletá sladká |
1 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
0.2 kávová lžička |
Pšenično žitný chleba |
4 krajíc |
Rajčata |
3 ks |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Voda pitná |
750 ml |
Maizena - kukuřičný škrob |
1 polévková lžíce |
Voda pitná |
100 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 105 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Hovězí maso z nožiny omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky, velké přibližně 2x2cm (i větší). Šunkové klobásy pokrájíme na kolečka. Omytou masitou papriku a malou chilli papričku rozpůlíme, odstraníme z ní semínka s žebry, pak papriku a chilli pokrájíme na proužky. Rajčata ponoříme na 30 minut do horké vody, pak je zchladíme ppod studenou tekoucí vodou a oloupeme je. Pak je rozkrájíme na osminky. Očištěné cibule drobně pokrájíme, v kastrólu na rozehřátém oleji je osmažíme dozlatova, přidáme maso, promícháme a smažíme přibližně 3-4 minuty, poté maso osolíme, opepříme, přidáme kmín a červenou papriku. Směs promícháme a pod poklicí maso pomalu vydusíme z vlasní šťávy, trvá to přibližně 10-15 minut. Poté přilijeme vroucí vodu a maso pod poklicí budeme vařit přibližně 60-80 minut téměř doměkka. Pak přidáme pokrájenou zeleninu, klobásu a guláš vaříme dalších 15-20 minut.
- Na zahuštění v hrnečku se studenou vodou rozmícháme dohladka Maizenu (kukuřičný škrob), přimícháme ji do guláše a vaříme 1 minutu. Guláš podle chuti dosolíme a podáváme teplý s chlebem.