Závin s jablky, ořechy, sušeným ovocem a medem

Ingredience


Brusinky sušené 2 polévková lžíce
Citrónová šťáva 1 polévková lžíce
Cukr moučkový 1.5 polévková lžíce
Cukr skořicový 1 ks
Hrozinky 4 polévková lžíce
Jablka 10 ks
Listové těsto 500 g
Med včelí 8 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650 3 polévková lžíce
Ořechy vlašské 6 polévková lžíce
Skořice mletá 1 polévková lžíce
Strouhanka 4 polévková lžíce
Vejce slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Omytá a oloupaná větší sladká jablka nastrouháme nahrubo do mísy a pokapeme je citrónovou šťávou. Připravíme vyloupané vlašské ořechy, které trochu rozlámeme. Hrozinky a sušené brusinky pořádně promyjeme a necháme v sítu odkapat. Troubu si předehřejeme na 180°C, plech vyložíme pečícím papírem.
  2. Na pomoučeném válu balíček listového těsta rozdělíme na 2 díly. Uděláme 2 záviny: z každé poloviny těsta vyválíme obdélník o síle přibližně 3-4 mm. Těsta posypeme strouhankou, poklademe na ně nastrouhaná jablka, pokapeme je tekutým medem, posypeme skořicí, skořicovým cukrem, hrozinkami, brusinkami a ořechy. Těsta zabalíme do závinu tak, že nejdříve přehneme minimálně 3-4cm okraje těsta dovnitř, pak "balíme" závin. Opatrně oba záviny položíme na pečící papír, povrch těsta potřeme rozšlehaným vajíčkem a vložíme je do trouby.
  3. Pečeme přibližně 20 minut do zlatova až zlatohněda. Upečené záviny necháme vychladnout, pak je posypeme moučkovým cukrem, nakrájíme porce a servírujeme. Dobrou chuť.