Závin s jablky, ořechy, sušeným ovocem a medem
Ingredience
Brusinky sušené |
2 polévková lžíce |
Citrónová šťáva |
1 polévková lžíce |
Cukr moučkový |
1.5 polévková lžíce |
Cukr skořicový |
1 ks |
Hrozinky |
4 polévková lžíce |
Jablka |
10 ks |
Listové těsto |
500 g |
Med včelí |
8 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
3 polévková lžíce |
Ořechy vlašské |
6 polévková lžíce |
Skořice mletá |
1 polévková lžíce |
Strouhanka |
4 polévková lžíce |
Vejce slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Omytá a oloupaná větší sladká jablka nastrouháme nahrubo do mísy a pokapeme je citrónovou šťávou. Připravíme vyloupané vlašské ořechy, které trochu rozlámeme. Hrozinky a sušené brusinky pořádně promyjeme a necháme v sítu odkapat. Troubu si předehřejeme na 180°C, plech vyložíme pečícím papírem.
- Na pomoučeném válu balíček listového těsta rozdělíme na 2 díly. Uděláme 2 záviny: z každé poloviny těsta vyválíme obdélník o síle přibližně 3-4 mm. Těsta posypeme strouhankou, poklademe na ně nastrouhaná jablka, pokapeme je tekutým medem, posypeme skořicí, skořicovým cukrem, hrozinkami, brusinkami a ořechy. Těsta zabalíme do závinu tak, že nejdříve přehneme minimálně 3-4cm okraje těsta dovnitř, pak "balíme" závin. Opatrně oba záviny položíme na pečící papír, povrch těsta potřeme rozšlehaným vajíčkem a vložíme je do trouby.
- Pečeme přibližně 20 minut do zlatova až zlatohněda. Upečené záviny necháme vychladnout, pak je posypeme moučkovým cukrem, nakrájíme porce a servírujeme. Dobrou chuť.