Segedín z vepřového a sójového masa

Ingredience


Cibule 2 ks
Cukr krupice 0.5 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650 1.5 polévková lžíce
Olej Heliol jedlý 3 polévková lžíce
Paprika mletá sladká 1 kávová lžička
Paprika pálivá mletá 0.5 kávová lžička
Smetana 33% (šlehačka) 100 ml
Sůl 1 kávová lžička
Vepřové maso libové 500 g
Zelí kysané 200 g
Bujón hovězí 1 ks
Sójové kostky 1 balení
Voda pitná 700 ml
Voda pitná 700 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Vepřové omyté a osušené maso nakrájíme na kousky velké asi 2x3cm. Balíček sójového masa - kostky vysypeme do hrnce s horkým bujónem, jakmile se začne voda vařit, snížíme teplotu a sójové kostky pomalu vaříme 20-30 minut. Pak je scedíme a necháme odkapat.
  2. Očištěné cibule pokrájíme nadrobno. Ve větším hrnci, na rozehřátém oleji, osmažíme cibuli dozlatova, přidáme k ní nakrájené vepřové maso, sójové kostky a smažíme je za stálého míchání 3-4 minuty. Jakmile vepřové maso so sójou pustí šťávu, posypeme je solí, sladkou i štiplavou paprikou. Směs krátce mícháme, paprika se nám nesmí připálit, poté přilijeme 700ml vody. Promícháme a pod poklicí dusíme 35-45 minut. Když je vepřové maso měkké, přidáme kysané zelí, které s masem vaříme 10 minut.
  3. Mezitím ve vodě rozmícháme dohladka hladkou mouku, záklechku zamícháme do segedínu a vaříme dalších 5 minut. Segedín podle chuti dosolíme, případně dochutíme cukrem (podle kyselosti zelí). Nakonec přimícháme smetanu, necháme ji přejít varem a hrnec odstavíme z plotny.
  4. Segedínský guláš podáváme teplý, chutnější je na druhý den.