Segedín z vepřového a sójového masa
Ingredience
Cibule |
2 ks |
Cukr krupice |
0.5 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
1.5 polévková lžíce |
Olej Heliol jedlý |
3 polévková lžíce |
Paprika mletá sladká |
1 kávová lžička |
Paprika pálivá mletá |
0.5 kávová lžička |
Smetana 33% (šlehačka) |
100 ml |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vepřové maso libové |
500 g |
Zelí kysané |
200 g |
Bujón hovězí |
1 ks |
Sójové kostky |
1 balení |
Voda pitná |
700 ml |
Voda pitná |
700 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 90 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Vepřové omyté a osušené maso nakrájíme na kousky velké asi 2x3cm. Balíček sójového masa - kostky vysypeme do hrnce s horkým bujónem, jakmile se začne voda vařit, snížíme teplotu a sójové kostky pomalu vaříme 20-30 minut. Pak je scedíme a necháme odkapat.
- Očištěné cibule pokrájíme nadrobno. Ve větším hrnci, na rozehřátém oleji, osmažíme cibuli dozlatova, přidáme k ní nakrájené vepřové maso, sójové kostky a smažíme je za stálého míchání 3-4 minuty. Jakmile vepřové maso so sójou pustí šťávu, posypeme je solí, sladkou i štiplavou paprikou. Směs krátce mícháme, paprika se nám nesmí připálit, poté přilijeme 700ml vody. Promícháme a pod poklicí dusíme 35-45 minut. Když je vepřové maso měkké, přidáme kysané zelí, které s masem vaříme 10 minut.
- Mezitím ve vodě rozmícháme dohladka hladkou mouku, záklechku zamícháme do segedínu a vaříme dalších 5 minut. Segedín podle chuti dosolíme, případně dochutíme cukrem (podle kyselosti zelí). Nakonec přimícháme smetanu, necháme ji přejít varem a hrnec odstavíme z plotny.
- Segedínský guláš podáváme teplý, chutnější je na druhý den.