Oblíbený bramborový salát

Ingredience


Brambory 2 kg
Celer bulvový 1 ks
Cibule 2 ks
Citrónová šťáva 1 polévková lžíce
Hořčice plnotučná 2 polévková lžíce
Hrášek mražený 100 g
Jogurt bílý 2 polévková lžíce
Majonéza 200 g
Mrkev kořen 3 ks
Okurky sterilované 4 ks
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Petržel kořen 1 ks
Sůl 1.5 kávová lžička
Šunkový salám 350 g
Vejce slepičí 4 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V jednom hrnci uvaříme omyté brambory ve slupce doměkka, ale neměly by se převařit. Měly by být přibližně stejné velikosti, vaříme je přibližně 20 minut. V druhém hrnci si uvaříme doměkka dobře omytou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel). Vaříme ji přibližně 15-20 minut.
  2. Vajíčka uvaříme natvrdo, vaříme je 9 minut. Uvařenou zeleninu, vejce a brambory po vychladnutí oloupeme a nakrájíme na malé kostičky, přibližně 1x1cm velké. Vše dáme do velké mísy. Ještě na kostičky nakrájíme šunkový salám a sterilované sladkokyselé okurky, očištěné cibule pokrájíme nadrobno a přidáme vše k zelenině do mísy.
  3. V rendlíku přivedeme k varu vodu, nasypeme do ní mražený hrášek a vaříme jen krátce, scezený a vychladlý dáme do mísy.
  4. V misce vymícháme majonézu Hellmanns se smetanovým jogurtem. Všechny pokrájené ingredience v míse promícháme, ochutíme je solí, pepřem a hořčicí. Pak přidáme majonézu s jogurtem a znovu vše promícháme, případně dochutíme solí a citrónovou šťávou. Salát necháme v chladu odležet minimálně 2 hodiny, pak podáváme.