Oblíbený bramborový salát
Ingredience
Brambory |
2 kg |
Celer bulvový |
1 ks |
Cibule |
2 ks |
Citrónová šťáva |
1 polévková lžíce |
Hořčice plnotučná |
2 polévková lžíce |
Hrášek mražený |
100 g |
Jogurt bílý |
2 polévková lžíce |
Majonéza |
200 g |
Mrkev kořen |
3 ks |
Okurky sterilované |
4 ks |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Petržel kořen |
1 ks |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Šunkový salám |
350 g |
Vejce slepičí |
4 ks |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- V jednom hrnci uvaříme omyté brambory ve slupce doměkka, ale neměly by se převařit. Měly by být přibližně stejné velikosti, vaříme je přibližně 20 minut. V druhém hrnci si uvaříme doměkka dobře omytou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel). Vaříme ji přibližně 15-20 minut.
- Vajíčka uvaříme natvrdo, vaříme je 9 minut. Uvařenou zeleninu, vejce a brambory po vychladnutí oloupeme a nakrájíme na malé kostičky, přibližně 1x1cm velké. Vše dáme do velké mísy. Ještě na kostičky nakrájíme šunkový salám a sterilované sladkokyselé okurky, očištěné cibule pokrájíme nadrobno a přidáme vše k zelenině do mísy.
- V rendlíku přivedeme k varu vodu, nasypeme do ní mražený hrášek a vaříme jen krátce, scezený a vychladlý dáme do mísy.
- V misce vymícháme majonézu Hellmanns se smetanovým jogurtem. Všechny pokrájené ingredience v míse promícháme, ochutíme je solí, pepřem a hořčicí. Pak přidáme majonézu s jogurtem a znovu vše promícháme, případně dochutíme solí a citrónovou šťávou. Salát necháme v chladu odležet minimálně 2 hodiny, pak podáváme.