Pečené šťavnaté pálivé kuře

Ingredience


Česnek 6 stroužek
Kari koření 0.5 kávová lžička
Olej chilli 1 kávová lžička
Olej olivový extra panenský 1 polévková lžíce
Paprika mletá sladká 0.5 kávová lžička
Paprika pálivá mletá 0.5 kávová lžička
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Sůl 1 kávová lžička
Voda pitná 200 ml
Zázvor mletý 0.5 kávová lžička
Kuře 1500 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Den předem si připravíme ostrou pastu: očištěné stroužky česneku utřeme se solí, v misce pak česnek promícháme s olivovým olejem, chilli olejem, mletým zázvorem, mletým kmínem, pálivou a sladkou paprikou, pepřem a kari kořením. Pastu důkladně promícháme.
  2. Omyté a osušené kuře propícháme z vrchu i zevnitř vidličkou, pak pastou důkladně potřeme celé kuře a odložíme ho do chladničky.
  3. Druhý den troubu předehřejeme na 230°C. Kuře vložíme do pekáčku na záda, podlijeme ho vodou, pekáč zakryjeme a maso pečeme přibližně 25 minut. Pak snížíme teplotu na 180°C, kuře otočíme, polijeme výpekem, pekáč uzavřeme poklicí a pečeme dalších 25 minut. Přibližně za 10 minut poklici dáme pryč, kuře znovu polijeme výpekem, zapneme funkci grilu na 200°C a pečeme, až se na kuřeti vytvoří zlatohnědá kůrčička.
  4. Upečené kuře zabalíme na 2-4 minuty do alobalu, pak ho rozbalíme, naporcujeme a hned podáváme. Mělo by být pikantní-pálivé a šťavnaté. Dobrou chuť.