Pečené šťavnaté pálivé kuře
Ingredience
Česnek |
6 stroužek |
Kari koření |
0.5 kávová lžička |
Olej chilli |
1 kávová lžička |
Olej olivový extra panenský |
1 polévková lžíce |
Paprika mletá sladká |
0.5 kávová lžička |
Paprika pálivá mletá |
0.5 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Sůl |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
200 ml |
Zázvor mletý |
0.5 kávová lžička |
Kuře |
1500 g |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 70 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Den předem si připravíme ostrou pastu: očištěné stroužky česneku utřeme se solí, v misce pak česnek promícháme s olivovým olejem, chilli olejem, mletým zázvorem, mletým kmínem, pálivou a sladkou paprikou, pepřem a kari kořením. Pastu důkladně promícháme.
- Omyté a osušené kuře propícháme z vrchu i zevnitř vidličkou, pak pastou důkladně potřeme celé kuře a odložíme ho do chladničky.
- Druhý den troubu předehřejeme na 230°C. Kuře vložíme do pekáčku na záda, podlijeme ho vodou, pekáč zakryjeme a maso pečeme přibližně 25 minut. Pak snížíme teplotu na 180°C, kuře otočíme, polijeme výpekem, pekáč uzavřeme poklicí a pečeme dalších 25 minut. Přibližně za 10 minut poklici dáme pryč, kuře znovu polijeme výpekem, zapneme funkci grilu na 200°C a pečeme, až se na kuřeti vytvoří zlatohnědá kůrčička.
- Upečené kuře zabalíme na 2-4 minuty do alobalu, pak ho rozbalíme, naporcujeme a hned podáváme. Mělo by být pikantní-pálivé a šťavnaté. Dobrou chuť.