Obalovaná kuřecí stehýnka s pikantní sardelovou omáčkou
Ingredience
Bujón bylinkový |
100 ml |
Kuřecí stehna |
4 ks |
Olej olivový |
2.5 polévková lžíce |
Grilovací koření |
0.5 polévková lžíce |
Strouhanka |
2 polévková lžíce |
Sůl |
2 špetka |
Sýr Čedar |
80 g |
Vejce slepičí |
2 ks |
Česnek |
6 stroužek |
Cibule |
2 ks |
Cukr krupice |
2 kávová lžička |
Feferony |
4 ks |
Oregano čerstvé |
1 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
2 špetka |
Protlak rajčatový sterilovaný |
3 polévková lžíce |
Rajčata |
6 ks |
Sardelové řezy |
4 ks |
Slanina vepřová |
100 g |
Sůl |
3 špetka |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 4 porce
- V misce rozšleháme vejce s nastrouhaným sýrem, solí a strouhankou. Kuřecí stehna omyjeme, osušíme a celá posypeme grilovacím kořením.
- Troubu si předehřejeme na 190°C. V hlubší teflonové pánvi rozehřejeme olej. Kuřecí stehna obalíme v rozšlehaných vejcích se sýrem a osmažíme je z každé strany dozlatova. Smažíme je přibližně 15 minut, pak stehna dáme do malého pekáčku i s omastkem, zakryjeme je a v troubě dopečeme doměkka. Pečeme je přibližně dalších 30 minut. Občas během pečení obrátíme.
- Pánev vytřeme a připravíme si pikantní omáčku: slaninu pokrájíme na drobné kostičky. Očištěnou cibuli s česnekem pokrájíme nadrobno. Rajčata ponoříme na 30 sekund horké vody, pak je zchladíme a oloupeme. Rozkrojíme je na poloviny, vydlabeme z nich semínka a nakrájíme na kostičky. Omyté feferonky rozkrojíme, zbavíme semínek a nakrájíme je na tenké nudličky. Sardelové řezy v oleji necháme okapat, pak je pokrájíme na nudličky téměř stejné velké jako feferonky.
- V teflonové pánvi usmažíme slaninu, jakmile začne růžovět, přidáme k ní cibuli s česnekem, promícháme a krátce smažíme. Pak přidáme rajčata, feferonky, sardelové řezy, zeleninový bujón, znovu promícháme a pod poklicí necháme rajčata dusit 10-15 minut. Poté omáčku dochutíme sušeným oreganem, rajským protlakem, solí, cukrem i pepřem. Omáčka by měla být ostrá, pikantní, ale i mírně sladkokyselá.
- Upečená kuřecí stehna dáme na talíře, přelijeme je sardelovou omáčkou a hned servírujeme.