Zapékané uzené maso s kuřecím, pórkem a sýrem

Ingredience


Olej olivový 1 polévková lžíce
Kuřecí stehna 4 ks
Olej olivový 1 polévková lžíce
Paprika pálivá mletá 4 špetka
Pepř 4 barev 4 špetka
Sůl 1 kávová lžička
Brambory 8 ks
Kmín drcený 1 kávová lžička
Sůl česneková 1 kávová lžička
Cibule lahůdková 2 ks
Hořčice plnotučná 1 kávová lžička
Pórek 1 ks
Rajčata 4 ks
Smetana 33% (šlehačka) 220 ml
Sůl 2 špetka
Sýr Ementál (Primátor) 200 g
Uzená vepřová krkovička 400 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Připravíme si 4 zapékací keramické misky (nebo hluboké misky ze silného alobalu). Misky vytřeme olejem. Kuřecí maso z vykostěných stehen bez kůže omyjeme, osušíme, vložíme mezi potravinářskou fólii a maso naklepeme hladkou paličkou. Pak maso potřeme z každé strany olivovým olejem, osolíme a posypeme čerstvě pomletým pepřem a pálivou paprikou. Maso odložíme stranou.
  2. Očistíme a omyjeme lahůdkové cibule s pórkem. Oboje pokrájíme na tenké plátky. Z uzeného masa nakrájíme 4 plátky silné asi 1cm. Oloupané brambory a rajčata omyjeme a též nakrájíme na plátky silné 5-7mm.
  3. Troubu si zapneme na 190°C. Zapékací misky budeme postupně naplňovat: na dno každé misky položíme plátky brambor, které posypeme česnekovou solí a drceným kmínem. Na brambory rozdělíme 1/2 pórku a cibule. Pak položíme plátek uzeného masa, na maso poklademe plátky rajčat, 2/2 pórku s cibulí, na ně poklademe ochucené kuřecí maso. Vše zalijeme smetanou, ve které jsme rozmíchali sůl a hořčici.
  4. Misky dobře zakryjeme alobalem a vložíme je do středu trouby. Pečeme 30-35 minut. Pak zvýšíme teplotu trouby na 210°C, odstraníme z povrchu misek alobal, maso v miskách posypeme nastrouhaným sýrem a pečeme dalších 10-15 minut dozlatova. Když je sýr roztopený a zlatavý, misky s kuřetem vytáhneme z trouby a hned můžeme servírovat.