Zapékané uzené maso s kuřecím, pórkem a sýrem
Ingredience
Olej olivový |
1 polévková lžíce |
Kuřecí stehna |
4 ks |
Olej olivový |
1 polévková lžíce |
Paprika pálivá mletá |
4 špetka |
Pepř 4 barev |
4 špetka |
Sůl |
1 kávová lžička |
Brambory |
8 ks |
Kmín drcený |
1 kávová lžička |
Sůl česneková |
1 kávová lžička |
Cibule lahůdková |
2 ks |
Hořčice plnotučná |
1 kávová lžička |
Pórek |
1 ks |
Rajčata |
4 ks |
Smetana 33% (šlehačka) |
220 ml |
Sůl |
2 špetka |
Sýr Ementál (Primátor) |
200 g |
Uzená vepřová krkovička |
400 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Připravíme si 4 zapékací keramické misky (nebo hluboké misky ze silného alobalu). Misky vytřeme olejem. Kuřecí maso z vykostěných stehen bez kůže omyjeme, osušíme, vložíme mezi potravinářskou fólii a maso naklepeme hladkou paličkou. Pak maso potřeme z každé strany olivovým olejem, osolíme a posypeme čerstvě pomletým pepřem a pálivou paprikou. Maso odložíme stranou.
- Očistíme a omyjeme lahůdkové cibule s pórkem. Oboje pokrájíme na tenké plátky. Z uzeného masa nakrájíme 4 plátky silné asi 1cm. Oloupané brambory a rajčata omyjeme a též nakrájíme na plátky silné 5-7mm.
- Troubu si zapneme na 190°C. Zapékací misky budeme postupně naplňovat: na dno každé misky položíme plátky brambor, které posypeme česnekovou solí a drceným kmínem. Na brambory rozdělíme 1/2 pórku a cibule. Pak položíme plátek uzeného masa, na maso poklademe plátky rajčat, 2/2 pórku s cibulí, na ně poklademe ochucené kuřecí maso. Vše zalijeme smetanou, ve které jsme rozmíchali sůl a hořčici.
- Misky dobře zakryjeme alobalem a vložíme je do středu trouby. Pečeme 30-35 minut. Pak zvýšíme teplotu trouby na 210°C, odstraníme z povrchu misek alobal, maso v miskách posypeme nastrouhaným sýrem a pečeme dalších 10-15 minut dozlatova. Když je sýr roztopený a zlatavý, misky s kuřetem vytáhneme z trouby a hned můžeme servírovat.