Kachní prsa s česnekem a houbami
Ingredience
Česnek |
8 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Hříbky čerstvé |
100 g |
Kachní prsa |
650 g |
Olej olivový extra panenský |
2.5 polévková lžíce |
Poctivý slepičí bujón |
100 ml |
Smetana 33% (šlehačka) |
150 ml |
Sůl |
1 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 18 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Kachní prsa s kůží omyjeme, osušíme a ostrým nožem nařízneme jenom kůži do tvaru křížků. Očištěné stroužky česneku utřeme se solí a utřeným česnekem prsíčka potřeme z každé stany. Očištěnou cibuli si pokrájíme nadrobno, bílé menší hřiby očistíme, omyjeme, rozkrojíme na poloviny a nakrájíme na plátky.
- V litinové pánvi rozehřejeme na správnou teplotu olej. Prsíčka nejdříve orestujeme 3-4 minuty kůží vespod. Pak je obrátíme a restujeme dalších 3-4 minuty. Orestovaná prsa odložíme do předehřáté mísy a uchováme je v teple.
- Do pánve s omastkem přidáme cibuli s houbami, krátce (1-2 min), za stálého míchání je orestujeme, snížíme teplotu a pánev zakryjeme poklicí. Hříbky s cibulí dusíme přibližně 5 minut, pak přilijeme slepičí bujón a smetanu. Omáčku promícháme a 3-4 minuty pomalu vaříme.
- Kachní prsa nakrájíme příčně na tenčí plátky. Ozdobně je poklademe na talíře, přelejeme je z poloviny smetanovou omáčkou s hříbky a hned servírujeme. Dobrou chuť.