Masové fondue pro dobrou pohodu
Ingredience
Hovězí svíčková |
420 g |
Krůtí prsa |
420 g |
Kuřecí prsa |
420 g |
Vepřová kýta |
420 g |
Česnek |
3 stroužek |
Koriandr čerstvý |
1 polévková lžíce |
Smetana 16% (pochoutková) |
200 g |
Sůl |
3 špetka |
Chilli koření mleté |
2 špetka |
Hořčice Dijonská |
1 polévková lžíce |
Pažitka |
1 polévková lžíce |
Petržel kudrnka |
1 polévková lžíce |
Smetana 16% (pochoutková) |
200 g |
Sůl |
3 špetka |
Jablka |
1 ks |
Křen |
2 polévková lžíce |
Chilli koření mleté |
2 špetka |
Meduňka |
1 polévková lžíce |
Pažitka česneková |
1 polévková lžíce |
Pepř bílý |
3 špetka |
Petržel hladkolistá |
1 polévková lžíce |
Řeřicha |
1 polévková lžíce |
Sůl česneková |
3 špetka |
Sýr Lučina - termizovaný |
100 g |
Chilli paprička |
2 ks |
Cibulka jarní |
3 ks |
Okurka salátová |
400 g |
Olivy černé |
80 g |
Olivy plněné česnekem |
100 g |
Olivy zelené |
80 g |
Paprika oranžová |
3 ks |
Paprika zelená |
2 ks |
Rajčata |
500 g |
Ředkvička |
15 ks |
Salát kadeřavý |
1 ks |
Salát Rosso |
1 ks |
-
Doba přípravy: 60 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Všechno maso: hovězí svíčkovou, vepřovou kýtu, krůtí a kuřecí prsa omyjeme osušíme a nakrájíme na kostky velké přibližně 2.5x2.5cm. Každý druh nakrájeného masa dáme zvlášť do misek.
- Pak si připravíme 4 smetanové dipy, každou misku ozdobíme příslušnou ingrediencí, aby bylo poznat o jakou chuť dipu jde.
- Česnekový dip: do misky s hustou zakysanou smetanou zamícháme prolisované stroužky česneku a dochutíme solí, pepřem a omytými, drobně pokrájenými lístky koriandru.
- Dip s diónskou hořčicí: do misky se zakysanou smetanou dáme lžíci diónské hořčice, sůl a pepř, omyjeme pažitku s petrželovou natí a drobně pokrájenou zamícháme do hořčicového dipu.
- Křenový dip: omytý křen a sladkokyselé jablko oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Do misky se zakysanou smetanou přimícháme 2 lžíce čerstvě nastrouhaného křenu a nastrouhané jablko.
- Bylinkový dip: snítky bylinek (po 1 lžíci) - petržel, řeřichu, meduňku a pažitku omyjeme a vše pokrájíme nadrobno. Vložíme je do misky se zakysanou smetanou. Do dipu přimícháme čerstvý sýr, směs dochutíme solí, pepřem a chilli.
- Pak si připravíme velkou zeleninovou mísu. Všechnu očištěnou, omytou zeleninu ozdobně pokrájíme a poklademe na mísu: listy z hlávkových salátů necháme v celku a na ně poklademe vypeckované černé a zelené olivy (i s mandlemi nebo česnekem). Rajčata pokrájíme na čtvrtky, okurky, ředkvičky a jarní cibulku na tenké plátky. Z paprik a chilli paprik odstraníme semínka tak, že odkrojíme spodky se stopkami a pokrájíme je na kolečka.
- Když máme vše připravené, postavíme do středu stolu rendlí na fondue s nalitým horkým olejem (ten si ohřejeme předem na vysokou teplotu na plotně). Až pak zapálíme hořák pod fondue a v klidu, ve společnosti přátel kousky masa opékáme.