Slaný závin s mletým masem a kysaným zelím
Ingredience
Listové těsto |
500 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 polévková lžíce |
Vejce slepičí |
1 ks |
Česnek |
3 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Majoránka |
10.5 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
3 špetka |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Vejce slepičí |
1 ks |
Vepřové maso mleté |
500 g |
Cibule |
1 ks |
Cukr krupice |
1 polévková lžíce |
Kmín celý |
1 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
2 špetka |
Sezam - semena |
1 polévková lžíce |
Zelí kysané |
250 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Troubu si předehřejeme na 180°C. Plech vyložíme pečícím papírem. Do mísy dáme mleté libové vepřové maso (plecko nebo krkovici). Očištěné 2 cibule pokrájíme nadrobno. 1 cibuli a prolisované 3 stroužky česneku přidáme k masu. Dochutíme ho solí, pepřem, majoránkou a přidáme ještě celé vejce. Masovou směs důkladně promícháme. Kysané zelí (podle kyselosti případně propláchnuté) necháme ze šťávy odkapat, v misce zelí dochutíme cukrem, pepřem a promícháme.
- Listové těsto na pomoučeném válu rozdělíme na 2 kusy. Z každého vyválíme plát ve tvaru obdélníku. Každý plát posypeme strouhankou, potřeme připraveným masem, na maso poklademe tenkou vrstvu zbylé pokrájené cibule a zelí. Okraje závinu přehneme dovnitř min. 3-4 cm. Pak těsto zavineme, opatrně oba záviny dáme na plech. Potřeme je rozšlehaným vejcem, posypeme jeden závin sezamovými semínky, druhý kmínem a plech dáme do středu trouby.
- Záviny pečeme pomalu, asi 30 minut. Po 15-20 minutách záviny překryjeme pečícím papírem, aby se povrch nepřipálil a pečeme dozlatova, až zlatohněda, přibližně dalších 10 minut.
- Hotové záviny nakrájíme na porce, podáváme je teplé i studené.