Slaný závin s mletým masem a kysaným zelím

Ingredience


Listové těsto 500 g
Mouka pšeničná hladká T 650 2 polévková lžíce
Vejce slepičí 1 ks
Česnek 3 stroužek
Cibule 1 ks
Majoránka 10.5 kávová lžička
Pepř černý mletý 3 špetka
Sůl 0.5 kávová lžička
Vejce slepičí 1 ks
Vepřové maso mleté 500 g
Cibule 1 ks
Cukr krupice 1 polévková lžíce
Kmín celý 1 polévková lžíce
Pepř černý mletý 2 špetka
Sezam - semena 1 polévková lžíce
Zelí kysané 250 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Troubu si předehřejeme na 180°C. Plech vyložíme pečícím papírem. Do mísy dáme mleté libové vepřové maso (plecko nebo krkovici). Očištěné 2 cibule pokrájíme nadrobno. 1 cibuli a prolisované 3 stroužky česneku přidáme k masu. Dochutíme ho solí, pepřem, majoránkou a přidáme ještě celé vejce. Masovou směs důkladně promícháme. Kysané zelí (podle kyselosti případně propláchnuté) necháme ze šťávy odkapat, v misce zelí dochutíme cukrem, pepřem a promícháme.
  2. Listové těsto na pomoučeném válu rozdělíme na 2 kusy. Z každého vyválíme plát ve tvaru obdélníku. Každý plát posypeme strouhankou, potřeme připraveným masem, na maso poklademe tenkou vrstvu zbylé pokrájené cibule a zelí. Okraje závinu přehneme dovnitř min. 3-4 cm. Pak těsto zavineme, opatrně oba záviny dáme na plech. Potřeme je rozšlehaným vejcem, posypeme jeden závin sezamovými semínky, druhý kmínem a plech dáme do středu trouby.
  3. Záviny pečeme pomalu, asi 30 minut. Po 15-20 minutách záviny překryjeme pečícím papírem, aby se povrch nepřipálil a pečeme dozlatova, až zlatohněda, přibližně dalších 10 minut.
  4. Hotové záviny nakrájíme na porce, podáváme je teplé i studené.