Bramboráky s perkeltem

Ingredience


Bramborák 4 ks
Česnek 3 stroužek
Cibule 4 ks
Hovězí kližka 500 g
Olej slunečnicový 3 polévková lžíce
Paprika pálivá mletá 0.5 kávová lžička
Paprika sladká mletá 1 kávová lžička
Paprika zelená 1 ks
Pepř černý mletý 3 kávová lžička
Rajčata 1 ks
Sůl 1 kávová lžička
Voda pitná 200 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Očištěné cibule a stroužky česneku pokrájíme nadrobno. Špalíček hovězího masa na guláš (nožinu) omyjeme, osušíme a pokrájíme na malé kostky.
  2. V kastrólu na rozehřejeme olej, na něm osmažíme cibuli do zlatova až zlatohněda. Přidáme maso a společně smažíme do doby, až se šťáva z masa zredukuje. Poté maso osolíme, posypeme pepřem, paprikou sladkou i pálivou, vše promícháme, krátce osmažíme a zalijeme horkou vodou. Omyté velké rajče ponoříme na 30 sekund do horké vody, pak zchladíme a oloupeme. Potom ho rozkrájíme na kostičky a přidáme k masu. Omytou papriku rozkrojíme, odstraníme semínka, papriku nakrájíme na proužky a přimícháme je k masu.
  3. Pod pokličkou vše budeme dusit 70-80 minut doměkka. Během dušení maso občas promícháme, případně podlijeme 100-150ml vody. Když je měkké, podle chuti perkelt dosolíme. Oloupaný a omytý křen nastrouháme do misky. Omyté a oloupané sladkokyselé jablko nastrouháme ke křenu, směs promícháme a misku s křenem zakryjeme.
  4. Teplé bramboráky poklademe na talíře, do středu každého bramboráku dáme kopeček hovězího perkeltu i se šťávou, na maso položíme lžíci ochuceného křenu a hned teplé servírujeme.