Bramboráky s perkeltem
Ingredience
Bramborák |
4 ks |
Česnek |
3 stroužek |
Cibule |
4 ks |
Hovězí kližka |
500 g |
Olej slunečnicový |
3 polévková lžíce |
Paprika pálivá mletá |
0.5 kávová lžička |
Paprika sladká mletá |
1 kávová lžička |
Paprika zelená |
1 ks |
Pepř černý mletý |
3 kávová lžička |
Rajčata |
1 ks |
Sůl |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
200 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 80 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Očištěné cibule a stroužky česneku pokrájíme nadrobno. Špalíček hovězího masa na guláš (nožinu) omyjeme, osušíme a pokrájíme na malé kostky.
- V kastrólu na rozehřejeme olej, na něm osmažíme cibuli do zlatova až zlatohněda. Přidáme maso a společně smažíme do doby, až se šťáva z masa zredukuje. Poté maso osolíme, posypeme pepřem, paprikou sladkou i pálivou, vše promícháme, krátce osmažíme a zalijeme horkou vodou. Omyté velké rajče ponoříme na 30 sekund do horké vody, pak zchladíme a oloupeme. Potom ho rozkrájíme na kostičky a přidáme k masu. Omytou papriku rozkrojíme, odstraníme semínka, papriku nakrájíme na proužky a přimícháme je k masu.
- Pod pokličkou vše budeme dusit 70-80 minut doměkka. Během dušení maso občas promícháme, případně podlijeme 100-150ml vody. Když je měkké, podle chuti perkelt dosolíme. Oloupaný a omytý křen nastrouháme do misky. Omyté a oloupané sladkokyselé jablko nastrouháme ke křenu, směs promícháme a misku s křenem zakryjeme.
- Teplé bramboráky poklademe na talíře, do středu každého bramboráku dáme kopeček hovězího perkeltu i se šťávou, na maso položíme lžíci ochuceného křenu a hned teplé servírujeme.