Paella - španělské rizoto

Ingredience


Česnek 2 stroužek
Cibule 2 ks
Mořské plody mix 400 g
Olej olivový 60 ml
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Rajčata 3 ks
Rýže loupaná 750 g
Šafrán 1 špetka
Sůl mořská 1.5 kávová lžička
Víno bílé 150 ml
Vývar zeleninový 1.5 l
Grapefruity 1 ks
Pomeranč červený 1 ks
Chilli paprička 4 ks
Kuřecí prsa 500 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Dobře omytou rýži necháme v sítu okapat. Omytá zralá rajčata ponoříme do horké vody na 30sekund, pak je zhladíme, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Červené chilli papričky a papriky omyjeme, rozkrojíme, odstraníme semínka a pokrájíme je na nudličky. Omyté kuřecí maso bez kůže osušíme a pokrájíme na malé kostičky. Ještě si očistíme cibule s česnekem, oboje pokrájíme nadrobno. Očištěné a omyté mořské plody - kalamáry pokrájíme na kroužky.
  2. Omytý grapefruid a červený pomeranč oloupeme a plátky si odložíme na ozdobu.
  3. Ve velké hluboké (litinové) pánvi rozehřejeme olej, na něm osmažíme cibuli s česnekem, po 1-2 minutách přidáme chilli papričky a pokrájenou papriku a rajčata. Za stálého míchání přidáme kousky kuřete, kalamáry a vše zprudka restujeme 3-4 minuty. Pak přidáme rýži, krátce ji orestujeme a zalijeme zeleninovým vývarem a vínem. Vše vaříme zprudka 10 minut, pak zamícháme špetku šafránu. Teplotu snížíme na minimum, paellu ochutíme solí, pepřem, pánev zakryjeme poklicí a směs dusíme 15-20 minut, dokud není rýže měkká a v pánvi není žádná tekutina.
  4. Paellu servírujeme v té samé pánvi nebo na velké míse, dokola ji ozdobíme plátky grepu a pomeranče.