Paella - španělské rizoto
Ingredience
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
2 ks |
Mořské plody mix |
400 g |
Olej olivový |
60 ml |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Rajčata |
3 ks |
Rýže loupaná |
750 g |
Šafrán |
1 špetka |
Sůl mořská |
1.5 kávová lžička |
Víno bílé |
150 ml |
Vývar zeleninový |
1.5 l |
Grapefruity |
1 ks |
Pomeranč červený |
1 ks |
Chilli paprička |
4 ks |
Kuřecí prsa |
500 g |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Dobře omytou rýži necháme v sítu okapat. Omytá zralá rajčata ponoříme do horké vody na 30sekund, pak je zhladíme, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Červené chilli papričky a papriky omyjeme, rozkrojíme, odstraníme semínka a pokrájíme je na nudličky. Omyté kuřecí maso bez kůže osušíme a pokrájíme na malé kostičky. Ještě si očistíme cibule s česnekem, oboje pokrájíme nadrobno. Očištěné a omyté mořské plody - kalamáry pokrájíme na kroužky.
- Omytý grapefruid a červený pomeranč oloupeme a plátky si odložíme na ozdobu.
- Ve velké hluboké (litinové) pánvi rozehřejeme olej, na něm osmažíme cibuli s česnekem, po 1-2 minutách přidáme chilli papričky a pokrájenou papriku a rajčata. Za stálého míchání přidáme kousky kuřete, kalamáry a vše zprudka restujeme 3-4 minuty. Pak přidáme rýži, krátce ji orestujeme a zalijeme zeleninovým vývarem a vínem. Vše vaříme zprudka 10 minut, pak zamícháme špetku šafránu. Teplotu snížíme na minimum, paellu ochutíme solí, pepřem, pánev zakryjeme poklicí a směs dusíme 15-20 minut, dokud není rýže měkká a v pánvi není žádná tekutina.
- Paellu servírujeme v té samé pánvi nebo na velké míse, dokola ji ozdobíme plátky grepu a pomeranče.