Vepřové koleno pečené na černém pivu
Ingredience
Pivo tmavé 12% 4,0% obj. |
500 ml |
Bobkový list |
2 ks |
Cibule |
1 ks |
Nové koření celé |
6 ks |
Pepř černý celý |
6 ks |
Sůl |
1.5 polévková lžíce |
Vepřové koleno |
1 kg |
Voda pitná |
3 l |
Česnek |
9 stroužek |
Kmín mletý |
1 kávová lžička |
Majoránka |
1 polévková lžíce |
Olej Heliol jedlý |
4 polévková lžíce |
Paprika mletá sladká |
2 kávová lžička |
Paprika pálivá mletá |
1 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Hořčice Dijonská |
3 polévková lžíce |
Křen |
3 polévková lžíce |
Pšenično žitný chleba |
6 plátek |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 100 min
-
Počet porcí: 3 porce
- Očištěné vepřové koleno vložíme do hrnce, zalejeme ho vodou, přidáme k němu očištěnou cibuli i s vrchní slupkou (aby se nerozvařila), bobkové listy, celý pepř, nové koření a sůl. Koleno budeme pod poklicí pomalu vařit do poloměkka minimálně 45 minut.
- Troubu si předehřejeme na 200°C. Očistíme stroužky česneku a připravíme si marinádu na potírání: do misky dáme utřený česnek se solí, přidáme olej, pepř, sladkou a pálivou papriku, mletý kmín a sušenou majoránku, kterou v prstech hodně rozemneme. Marinádu dobře promícháme.
- Polouvařené koleno dáme do pekáče, ostrým nožem do kůže i masa uděláme více zářezů, hlubokých 2-3 mm do tvaru čtverečků (přibližně 2x2cm). Celé koleno důkladně potřeme marinádou a dáme péct. Během pečení koleno potíráme zbylou marinádou a otáčíme ho. Po 30 minutách koleno polijeme pivem a pečeme do zlatohněda, přibližně dalších 20-25 minut. Během té doby koleno poléváme výpekem z piva. Teplé koleno naporcujeme a podáváme s čerstvým chlebem, hořčicí a nastrouhaným křenem.