Vepřové koleno pečené na černém pivu

Ingredience


Pivo tmavé 12% 4,0% obj. 500 ml
Bobkový list 2 ks
Cibule 1 ks
Nové koření celé 6 ks
Pepř černý celý 6 ks
Sůl 1.5 polévková lžíce
Vepřové koleno 1 kg
Voda pitná 3 l
Česnek 9 stroužek
Kmín mletý 1 kávová lžička
Majoránka 1 polévková lžíce
Olej Heliol jedlý 4 polévková lžíce
Paprika mletá sladká 2 kávová lžička
Paprika pálivá mletá 1 kávová lžička
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Sůl 1.5 kávová lžička
Hořčice Dijonská 3 polévková lžíce
Křen 3 polévková lžíce
Pšenično žitný chleba 6 plátek
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Očištěné vepřové koleno vložíme do hrnce, zalejeme ho vodou, přidáme k němu očištěnou cibuli i s vrchní slupkou (aby se nerozvařila), bobkové listy, celý pepř, nové koření a sůl. Koleno budeme pod poklicí pomalu vařit do poloměkka minimálně 45 minut.
  2. Troubu si předehřejeme na 200°C. Očistíme stroužky česneku a připravíme si marinádu na potírání: do misky dáme utřený česnek se solí, přidáme olej, pepř, sladkou a pálivou papriku, mletý kmín a sušenou majoránku, kterou v prstech hodně rozemneme. Marinádu dobře promícháme.
  3. Polouvařené koleno dáme do pekáče, ostrým nožem do kůže i masa uděláme více zářezů, hlubokých 2-3 mm do tvaru čtverečků (přibližně 2x2cm). Celé koleno důkladně potřeme marinádou a dáme péct. Během pečení koleno potíráme zbylou marinádou a otáčíme ho. Po 30 minutách koleno polijeme pivem a pečeme do zlatohněda, přibližně dalších 20-25 minut. Během té doby koleno poléváme výpekem z piva. Teplé koleno naporcujeme a podáváme s čerstvým chlebem, hořčicí a nastrouhaným křenem.