Košíčky pro mlsné jazýčky

Ingredience


Cukr moučkový 80 g
Máslo čerstvé 200 g
Mouka pšeničná hladká T 650 300 g
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Džem meruňkový 1.5 polévková lžíce
Ořechy vlašské 100 g
Piškoty dětské kulaté 120 g
Rum 5 polévková lžíce
Skořice mletá 3 špetka
Smetana 12% (konzumní) 250 ml
Čokoláda na vaření 200 g
Cukr moučkový 1 polévková lžíce
Smetana 33% (šlehačka) 200 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Den předem si připravíme těsto na košíčky: do mísy prosejeme hladkou mouku, přimícháme do ní moučkový cukr, na kostky změklé máslo a 2 čerstvé žloutky. Vše promícháme a rukama těsto vypracujeme nejdříve v míse, pak na vále. Mělo by být hladké a vláčné. Vytvoříme z něj váleček, zabalíme ho potravinářské fólie a dáme ho do chladna odpočinout.
  2. Druhý den si předehřejeme troubu na 170°C. Formičky na košíčky naplníme změklým těstem, poklademe je na plech a dáme do středu trouby péct. Pečeme je dozlatova přibližně 15 minut. Ještě horké košíčky opatrně vyklopíme a necháme je vychladnout.
  3. Připravíme si náplň: v rendlíku přivedeme k varu smetanu, pak rendlík odstavíme z plotny, dáme do smetany rozmačkané dětské piškoty, mleté vlašské ořechy, 5 lžic rumu, 2-3 špetky skořice a do vychladlé směsi zamícháme 1 lžíci pikantního džemu. Směs dobře promícháme. Poté kopcovitou lžičkou naplníme košíčky a do středu náplně zapíchneme po 1/2 vlašského ořechu.
  4. Pak si uvaříme jednoduchou čokoládovou polevu: v rendlíku, který jsme posadili do vodní lázně, rozpustíme nalámanou čokoládu na vaření, v druhém rendlíku zahřejeme smetanu a zamícháme do ní 1 lžíci moučkového cukru. Postupně pak sladkou smetanu budeme lít k čokoládě, která ještě není úplně rozpuštěná a mícháme tak dlouho, až se čokoláda spojí se smetanou do hladké polevy. (Pokud by se nám zdála poleva příliš tuhá, přimícháme do ní 2-3 lžíce teplé smetany).
  5. Polevu nabíráme lžicí a košíčky s náplní polijeme a necháme zatuhnout.
  6. Dobrou chuť.