Košíčky pro mlsné jazýčky
Ingredience
Cukr moučkový |
80 g |
Máslo čerstvé |
200 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
300 g |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Džem meruňkový |
1.5 polévková lžíce |
Ořechy vlašské |
100 g |
Piškoty dětské kulaté |
120 g |
Rum |
5 polévková lžíce |
Skořice mletá |
3 špetka |
Smetana 12% (konzumní) |
250 ml |
Čokoláda na vaření |
200 g |
Cukr moučkový |
1 polévková lžíce |
Smetana 33% (šlehačka) |
200 ml |
-
Doba přípravy: 45 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 30 porcí
- Den předem si připravíme těsto na košíčky: do mísy prosejeme hladkou mouku, přimícháme do ní moučkový cukr, na kostky změklé máslo a 2 čerstvé žloutky. Vše promícháme a rukama těsto vypracujeme nejdříve v míse, pak na vále. Mělo by být hladké a vláčné. Vytvoříme z něj váleček, zabalíme ho potravinářské fólie a dáme ho do chladna odpočinout.
- Druhý den si předehřejeme troubu na 170°C. Formičky na košíčky naplníme změklým těstem, poklademe je na plech a dáme do středu trouby péct. Pečeme je dozlatova přibližně 15 minut. Ještě horké košíčky opatrně vyklopíme a necháme je vychladnout.
- Připravíme si náplň: v rendlíku přivedeme k varu smetanu, pak rendlík odstavíme z plotny, dáme do smetany rozmačkané dětské piškoty, mleté vlašské ořechy, 5 lžic rumu, 2-3 špetky skořice a do vychladlé směsi zamícháme 1 lžíci pikantního džemu. Směs dobře promícháme. Poté kopcovitou lžičkou naplníme košíčky a do středu náplně zapíchneme po 1/2 vlašského ořechu.
- Pak si uvaříme jednoduchou čokoládovou polevu: v rendlíku, který jsme posadili do vodní lázně, rozpustíme nalámanou čokoládu na vaření, v druhém rendlíku zahřejeme smetanu a zamícháme do ní 1 lžíci moučkového cukru. Postupně pak sladkou smetanu budeme lít k čokoládě, která ještě není úplně rozpuštěná a mícháme tak dlouho, až se čokoláda spojí se smetanou do hladké polevy. (Pokud by se nám zdála poleva příliš tuhá, přimícháme do ní 2-3 lžíce teplé smetany).
- Polevu nabíráme lžicí a košíčky s náplní polijeme a necháme zatuhnout.
- Dobrou chuť.