Farfale se žampiony, smetanou a uzeným lososem

Ingredience


Česnek 4 stroužek
Kysaná smetana 400 g
Losos uzený 150 g
Olej olivový 2 polévková lžíce
Olej rostlinný 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 2 špetka
Špenát listový čerstvý 100 g
Sůl 1 kávová lžička
Sýr Parmezán 4 polévková lžíce
Těstoviny Farfalle 400 g
Voda pitná 2 l
Žampiony čerstvé 100 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Ve vodě osolené 0,5 lžičkou soli uvaříme těstoviny al dente, scedíme a necháme okapat. Hrnek vody z vaření těstovin odložíme k dalšímu použití.
  2. Cibulku očistíme, bílou část nakrájíme na nudličky, nať nasekáme na hrubo, oloupaný česnek nakrájíme na tenké plátky. Lososa nakrájíme na nudličky. Listy špenátu opláchneme a necháme okapat. Žampiony očistíme, odstraníme nožičky a hlavičky rozčtvrtíme. Sýr nastrouháme na jemno.
  3. Česnek s cibulkou v hlubším kastrolu orestujeme na rozpáleném oleji, mírně podlijeme vodou z těstovin a vaříme při nižší teplotě. Poté postupně vmícháme okapané těstoviny, lososa a zakysanou smetanu. Směs osolíme 0,25 lžičkou soli a opepříme špetkou pepře. Příliš hustou omáčku můžeme zředit vodou z těstovin. Na závěr vmícháme listy špenátu a povaříme.
  4. V mezičase na olivovém oleji orestujeme žampiony, osolíme a opepříme špetkou pepře.
  5. Těstoviny servírujeme pokladené orestovanými žampiony a posypané parmazánem.