Losos v páře s dušeným salátem a hráškovým krémem
Ingredience
Cibule |
20 g |
Cukr krupice |
1 špetka |
Hrášek mražený |
300 g |
Máslo čerstvé |
70 g |
Pórek |
50 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
100 ml |
Sůl |
1 špetka |
Tymián čerstvý |
1 ks |
Vývar drůbeží |
350 ml |
Cibule |
20 g |
Hrášek mražený |
150 g |
Máslo čerstvé |
30 g |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Rajčata |
2 ks |
Salát ledový |
0.25 ks |
Sůl |
2 špetka |
Tymián čerstvý |
1 ks |
Citrony |
1 ks |
Losos - filety |
4 ks |
Olej olivový |
1 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Sůl |
2 špetka |
Tymián čerstvý |
1 ks |
Voda pitná |
1 l |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Na hráškový krém očistíme pórek (jen bílou část), cibuli a nakrájíme na jemno.
- Cibuli s pórkem asi 3 minuty restujeme na másle, přidáme větvičku tymiánu, sůl, pepř a cukr. Když cukr zkaramelizujeme, přidáme hrášek, zarestujeme a podlijeme vývarem. Vaříme jen krátce, aby hrášek neztratil barvu. Přidáme smetanu a vše rozmixujeme. Krém přecedíme přes sítko.
- Na dušený salát, opereme salát, osušíme a nakrájíme na větší kousky. Oloupeme rajčata, odstraníme semínka a nakrájíme na kostičky. Cibuli nakrájíme na drobno.
- Na másle zpěníme cibuli, přimícháme hrášek, sůl, pepř, posekanou větvičku tymiánu a orestujeme. Na závěr vmícháme salát a rajčata.
- Na filety vlijeme vodu do hrnce a dáme vařit s kolečky citronu a větvičkou tymiánu. Dno menšího děrovaného hrnce potřeme olejem a vložíme do hrnce s vodou, aby se nedotýkalo dno vody. Do děrovaného hrnce vložíme plátky lososa, které jsme osolili a opepřili. Lososa přiklopíme a vaříme v páře asi 5 minut.
- Dušený salát servírujeme pomocí vykrajovátka, do kterého salát vtlačíme, na salát položíme lososa a kolem přilijeme hráškový krém.