Losos v páře s dušeným salátem a hráškovým krémem

Ingredience


Cibule 20 g
Cukr krupice 1 špetka
Hrášek mražený 300 g
Máslo čerstvé 70 g
Pórek 50 g
Smetana 33% (šlehačka) 100 ml
Sůl 1 špetka
Tymián čerstvý 1 ks
Vývar drůbeží 350 ml
Cibule 20 g
Hrášek mražený 150 g
Máslo čerstvé 30 g
Pepř černý mletý 1 špetka
Rajčata 2 ks
Salát ledový 0.25 ks
Sůl 2 špetka
Tymián čerstvý 1 ks
Citrony 1 ks
Losos - filety 4 ks
Olej olivový 1 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Sůl 2 špetka
Tymián čerstvý 1 ks
Voda pitná 1 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Na hráškový krém očistíme pórek (jen bílou část), cibuli a nakrájíme na jemno.
  2. Cibuli s pórkem asi 3 minuty restujeme na másle, přidáme větvičku tymiánu, sůl, pepř a cukr. Když cukr zkaramelizujeme, přidáme hrášek, zarestujeme a podlijeme vývarem. Vaříme jen krátce, aby hrášek neztratil barvu. Přidáme smetanu a vše rozmixujeme. Krém přecedíme přes sítko.
  3. Na dušený salát, opereme salát, osušíme a nakrájíme na větší kousky. Oloupeme rajčata, odstraníme semínka a nakrájíme na kostičky. Cibuli nakrájíme na drobno.
  4. Na másle zpěníme cibuli, přimícháme hrášek, sůl, pepř, posekanou větvičku tymiánu a orestujeme. Na závěr vmícháme salát a rajčata.
  5. Na filety vlijeme vodu do hrnce a dáme vařit s kolečky citronu a větvičkou tymiánu. Dno menšího děrovaného hrnce potřeme olejem a vložíme do hrnce s vodou, aby se nedotýkalo dno vody. Do děrovaného hrnce vložíme plátky lososa, které jsme osolili a opepřili. Lososa přiklopíme a vaříme v páře asi 5 minut.
  6. Dušený salát servírujeme pomocí vykrajovátka, do kterého salát vtlačíme, na salát položíme lososa a kolem přilijeme hráškový krém.