Rychle vyrobený domácí chutný tavený sýr
Ingredience
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Mléko polotučné |
250 ml |
Pažitka |
1.5 polévková lžíce |
Soda jedlá |
0.25 kávová lžička |
Sůl |
0.25 kávová lžička |
Tvaroh měkký - nízkotučný |
250 g |
-
Doba přípravy: 7 min
-
Doba vaření: 0 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Do rendlíku nalijeme mléko, rozdrobíme do něj tvaroh a mícháme při nižší teplotě do doby, až se roztaví. Pak do síta položíme čisté plátno a tvarohovou směs nalijeme do síta s plátnem. Plátno zavážeme a tvarohovou směs necháme odkapat. Trvá to i 1-2 hodiny. Poté odkapaný tvaroh dáme do rendlíku s 1 lžicí rozpuštěného másla, 1/4 lžičkou soli a 1/4 lžičkou jedlou sodou. Tvarohovou směs stále při mírné teplotě mícháme, jakmile se začne tavit, přidáme najemno nakrájenou pažitku, podle chuti můžeme sýr ještě dosolit. Pak sýrovou hmotu dáme do kelímku, když vychladne, kelímek uzavřeme a odložíme do chladničky. Tavený sýr konzumujeme až druhý den.