Rychle vyrobený domácí chutný tavený sýr

Ingredience


Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Mléko polotučné 250 ml
Pažitka 1.5 polévková lžíce
Soda jedlá 0.25 kávová lžička
Sůl 0.25 kávová lžička
Tvaroh měkký - nízkotučný 250 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do rendlíku nalijeme mléko, rozdrobíme do něj tvaroh a mícháme při nižší teplotě do doby, až se roztaví. Pak do síta položíme čisté plátno a tvarohovou směs nalijeme do síta s plátnem. Plátno zavážeme a tvarohovou směs necháme odkapat. Trvá to i 1-2 hodiny. Poté odkapaný tvaroh dáme do rendlíku s 1 lžicí rozpuštěného másla, 1/4 lžičkou soli a 1/4 lžičkou jedlou sodou. Tvarohovou směs stále při mírné teplotě mícháme, jakmile se začne tavit, přidáme najemno nakrájenou pažitku, podle chuti můžeme sýr ještě dosolit. Pak sýrovou hmotu dáme do kelímku, když vychladne, kelímek uzavřeme a odložíme do chladničky. Tavený sýr konzumujeme až druhý den.