Aspik s čerstvými hříbky
Ingredience
Hrášek mražený |
4 polévková lžíce |
Hříbky čerstvé |
500 g |
Pikanta nálev |
600 ml |
Vejce slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
300 ml |
Cukr krupice |
1 špetka |
Pepř bílý |
3 špetka |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Voda pitná |
800 ml |
Želatina |
33 g |
Kapie |
1 ks |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 4 min
-
Počet porcí: 3 porce
- Čerstvé očištěné a omyté hříbky pokrájíme na menší kousky. V rendlíku přivedeme k varu zředěný okurkový nálev s vodou v poměru 2:1. Hříbky vložíme do vroucího nálevu a krátce 3-4 minuty je povaříme, poté je scedíme a promyjeme studenou vodou, pak je necháme okapat. Nakládanou papriku - kápii nakrájíme na proužky. Natvrdo uvařená vajíčka pokrájíme na čtvrtky. Mražený hrášek povaříme 2 minuty, pak ho scedíme a necháme okapat.
- Uvaříme želatinu na aspik: v kastrólku s 800ml vody rozmícháme celý sáček želatiny (33g), přidáme 1/2 lžičky soli, směs promícháme, želatinu necháme 5 minut nabobtnat a přivedeme k varu. Stále mícháme a jakmile se začne vařit, hned kastrólek se želatinou odstavíme z plotny a necháme vychladnout. Ještě ji dochutíme pepřem solí, případně i špetkou cukru.
- Do formy na chlebíčky nebo srnčí hřbet. rozdělíme střídavě houby, vajíčka, hrášek a když má želatina pokojovou teplotu, směs ve formě zalijeme a dáme na chladné místo do druhého dne zatuhnout.