Špenátová polévka s balkánským sýrem a krutonky
Ingredience
Celer bulvový |
0.25 ks |
Chléb toastový |
2 ks |
Cibule |
50 g |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Máta |
2 ks |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
1 ks |
Olej rostlinný |
2 polévková lžíce |
Rajčata loupaná (konzervovaná) |
100 g |
Špenát listový čerstvý |
400 g |
Sůl |
1 špetka |
Sýr balkánský |
200 g |
Vývar zeleninový |
600 ml |
-
Doba přípravy: 0 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Na rozpáleném oleji orestujeme na kousky nakrájenou cibuli, mrkev a celer. Ochutíme solí a pod pokličkou asi 10min podusíme.
- Poté vmícháme mouku, přidáme část rajčat nakrájených na menší kousky a dusíme dalších 5min. Zalijeme vývarem, přivedeme k varu a přidáme špenátové listy nakrájené na proužky. Vaříme cca 15min.
- Nasypeme zbytek rajčat, najemno nasekanou mátu a provaříme ještě 5min. Poté rozmixujeme na hladký krém.
- Pečivo nakrájíme na kostičky a dozlatova osmažíme na rozehřátém másle.
- Polévku rozdělíme do misek, posypeme krutonky, rozdrobeným sýrem a podáváme.