Špenátová polévka s balkánským sýrem a krutonky

Ingredience


Celer bulvový 0.25 ks
Chléb toastový 2 ks
Cibule 50 g
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Máta 2 ks
Mouka pšeničná hladká T 650 2 polévková lžíce
Mrkev kořen 1 ks
Olej rostlinný 2 polévková lžíce
Rajčata loupaná (konzervovaná) 100 g
Špenát listový čerstvý 400 g
Sůl 1 špetka
Sýr balkánský 200 g
Vývar zeleninový 600 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Na rozpáleném oleji orestujeme na kousky nakrájenou cibuli, mrkev a celer. Ochutíme solí a pod pokličkou asi 10min podusíme.
  2. Poté vmícháme mouku, přidáme část rajčat nakrájených na menší kousky a dusíme dalších 5min. Zalijeme vývarem, přivedeme k varu a přidáme špenátové listy nakrájené na proužky. Vaříme cca 15min.
  3. Nasypeme zbytek rajčat, najemno nasekanou mátu a provaříme ještě 5min. Poté rozmixujeme na hladký krém.
  4. Pečivo nakrájíme na kostičky a dozlatova osmažíme na rozehřátém másle.
  5. Polévku rozdělíme do misek, posypeme krutonky, rozdrobeným sýrem a podáváme.