“Slepované” – tradiční vánoční cukroví
Ingredience
Citronová kůra |
1 kávová lžička |
Čokoláda mléčná |
75 g |
Cukr moučkový |
140 g |
Cukr vanilka |
1 ks |
Kypřící prášek do pečiva |
1 ks |
Máslo čerstvé |
100 g |
Mléko polotučné |
10 ml |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
420 g |
Ořechy vlašské |
100 g |
Salko karamel |
1 balení |
Tuk Hera jedlý |
300 g |
Tuk ztužený |
20 g |
Vejce slepičí |
2 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 10 min
-
Počet porcí: 12 porcí
- Z hladké mouky, Hery, cukrů, vajec, vanilkové essence, kůry a kypřícího prášku vytvoříme hladké těsto. Je-li těsto příliš husté, přilijeme podle potřeby mléko.
- Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme přes noc odpočívat, aby se rozložily všechny chutě.
- Druhý den těsto vyválíme na 2-3 mm silný plát a vykrajujeme z něj různé tvary.
- Pečeme 10 minut na 180 °C – troubu však hlídáme.
- Připravíme si krém – salko vyšleháme se změklým máslem. Tímto krémem potíráme vždy jednu část cukroví a přiklopíme ji druhou částí.
- Na vodní páře rozpustíme čokoládu se ztuženým tukem a namáčíme do ní horní část slepovaného cukroví. Do ještě neztuhlé čokolády zatlačíme polovinu ořechů, nebo pokud nemáme poloviny tak ořechy nasekáme nahrubo a posypeme jím slepované. Já jsem použila i cukrářské kuličky – fantazii se meze nekladou.
- Necháme ztuhnout a podáváme.