“Slepované” – tradiční vánoční cukroví

“Slepované” – tradiční vánoční cukroví - obrázek

Ingredience


Citronová kůra 1 kávová lžička
Čokoláda mléčná 75 g
Cukr moučkový 140 g
Cukr vanilka 1 ks
Kypřící prášek do pečiva 1 ks
Máslo čerstvé 100 g
Mléko polotučné 10 ml
Mouka pšeničná hladká T 650 420 g
Ořechy vlašské 100 g
Salko karamel 1 balení
Tuk Hera jedlý 300 g
Tuk ztužený 20 g
Vejce slepičí 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Z hladké mouky, Hery, cukrů, vajec, vanilkové essence, kůry a kypřícího prášku vytvoříme hladké těsto. Je-li těsto příliš husté, přilijeme podle potřeby mléko.
  2. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme přes noc odpočívat, aby se rozložily všechny chutě.
  3. Druhý den těsto vyválíme na 2-3 mm silný plát a vykrajujeme z něj různé tvary.
  4. Pečeme 10 minut na 180 °C – troubu však hlídáme.
  5. Připravíme si krém – salko vyšleháme se změklým máslem. Tímto krémem potíráme vždy jednu část cukroví a přiklopíme ji druhou částí.
  6. Na vodní páře rozpustíme čokoládu se ztuženým tukem a namáčíme do ní horní část slepovaného cukroví. Do ještě neztuhlé čokolády zatlačíme polovinu ořechů, nebo pokud nemáme poloviny tak ořechy nasekáme nahrubo a posypeme jím slepované. Já jsem použila i cukrářské kuličky – fantazii se meze nekladou.
  7. Necháme ztuhnout a podáváme.