Jablkový dort 1
Ingredience
Citronová šťáva |
40 ml |
Cukr krupice |
250 g |
Cukr moučkový |
40 g |
jablečná šťáva |
750 ml |
Jablka |
1000 g |
Marcipánová hmota surová |
150 g |
Máslo čerstvé |
125 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
250 g |
Pudink vanilkový |
75 g |
Skořice mletá |
2 kávová lžička |
Sůl |
1 špetka |
Vejce slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 60 min
-
Doba vaření: 70 min
-
Počet porcí: 2 porce
- Dobře prosejeme mouku a s 80 g cukru, vejcem, solí a rozpuštěným máslem nebo dietním margarínem vymícháme do hladkého těsta.
- Těsto zabalíme do folie a necháme v chladu na hodinu uležet.
- Omyjeme kyselá jablka, oloupeme, rozkrájíme a zbavíme jádřinců. Na kostičky nakrájíme dužinu, pokapeme citronovou šťávou a zasypeme skořicí. Smícháme dva balíčky pudinku v prášku s trochou jablečné šťávy podle návodu k přípravě a ze zbytku jablečné šťávy a cukru připravíme pudink. Předehřejeme troubu na 175 °C (plynová trouba stupeň 3, horkovzdušná trouba 160 °C). Vyložíme dno formy pečicím papírem.
- Vybalíme těsto, vložíme do formy a vytvoříme asi 3 cm vysoký okraj. V předehřáté troubě předpečeme asi 15 minut na střední stupeň.
- Promícháme nakrájená jablka s pudinkem a rozprostřeme na předpečené těsto. Dáme dopéct asi na 40 minut na střední stupeň.
- Během pečení smícháme moučkový cukr s marcipánovým těstem, vyválíme a vykrájíme asi 1 cm silné proužky. Proužky pokládáme na koláč do mřížky.
- Nakonec necháme ještě 15 minut dopéct.