Květáková krémová polévka se šafránem
Ingredience
Česnek |
2 stroužek |
Kerblík |
1 polévková lžíce |
Květák |
500 g |
Mléko odtučněné |
750 ml |
Muškátový oříšek |
1 špetka |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Šafrán |
1 špetka |
Sůl |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
1 l |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 55 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Omytý květák rozebereme na růžičky a povaříme v osolené vodě asi 5 minut. Vyjmeme, zchladíme studenou vodou a necháme okapat.
- V hrnci přivedeme k varu mléko, přidáme růžičky květáku a oloupané stroužky česneku. Pod pokličkou zvolna vaříme 45 minut. Potom vše rozmixujeme na krémovou konzistenci, vmícháme špetku muškátového oříšku a šafránu. Polévku povaříme bez pokličky zvolna ještě 5 minut.
- Hotovou polévku přelijeme do nahřáté mísy, osolíme, opepříme a ozdobíme čerstvým kerblíkem.
- Ihned podáváme.