Fazolková polévka s kořenovou zeleninou
Ingredience
Celer bulvový |
100 g |
Česnek |
2 stroužek |
Fazole bílé |
100 g |
Majoránka |
1.5 kávová lžička |
Mrkev kořen |
1 ks |
Petržel kořen |
1 ks |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Voda pitná |
600 ml |
Bobkový list |
1 ks |
Libeček |
2 polévková lžíce |
Nové koření celé |
4 ks |
Pepř černý celý |
5 ks |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 kávová lžička |
Protlak rajčatový |
1 polévková lžíce |
Voda pitná |
100 ml |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 55 min
-
Počet porcí: 3 porce
- Den předem namočené fazole dáme do hrnce, přilejeme k nim vodu, přidáme očištěnou cibuli, stroužek česneku, očištěnou omytou mrkev, petržel a kousek celeru. Do sáčku na koření dáme libeček, bobkový list, celé nové koření, celý pepř a sáček s kořením dáme do polévky. Fazole vaříme doměkka přibližně 45 minut. Mezitím do polévky přidáme majoránku a sůl. Z polévky odstraníme sáček s kořením a uvařenou zeleninu (bude už rozvařená, vyhodíme ji). V hrnečku si rozmícháme dohladka hladkou moukou s vodou a zamícháme ji do polévky a pak přimícháme rajský protlak. Polévku ještě povaříme při mírné teplotě 8-10 minut. Nakonec ji dochutíme utřeným česnekem a solí.
- Horkou polévku na talířích ozdobíme petrželovou natí a podáváme.