Polévka z hnědé čočky s mrkví
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Brambory |
80 g |
Celer - nať |
2 polévková lžíce |
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Čočka jedlá |
100 g |
Majoránka |
1 kávová lžička |
Mrkev kořen |
1 ks |
Petržel - nať |
2 polévková lžíce |
Slanina vepřová |
40 g |
Sůl |
0.25 kávová lžička |
Voda pitná |
600 ml |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 kávová lžička |
Paprika mletá sladká |
0.5 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 2 porce
- Omytou a přebranou hnědou čočku namočíme přibližně na 2 hodiny do studené vody. Mezitím si očistíme cibuli, 2 stroužky česneku a mrkev. Omyjeme snítky petrželové a celerové natě. Cibuli pokrájíme nadrobno. 1 středně velký brambor oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostky.
- V hrnci si vysmažíme na kostičky pokrájenou slaninu, jakmile pustí omastek, přidáme cibuli, zpěníme ji, přidáme scezenou čočku, přilejeme horkou vodu a polévku přivedeme k varu. Pak snížíme teplotu a polévku vaříme 15 minut. Pak do ní vložíme 1 stroužek česneku, pokrájené brambory, mrkev, svázané snítky natě, majoránku, bobkový list, zakryjeme hrnec poklicí, pomalu budeme čočku vařit přibližně 35 minut.
- V teflonové pánvi si opečeme nasucho 1 lžičku hladé mouky na světlou jíšku, ke konci přidáme sladkou papriku, promícháme a jíšku zamícháme do polévky. Jíšku v polévce vaříme přibližně 5-7 minut. Polévku dochutíme solí a utřeným česnekem.