Polévka z hnědé čočky s mrkví

Polévka z hnědé čočky s mrkví - obrázek

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Brambory 80 g
Celer - nať 2 polévková lžíce
Česnek 2 stroužek
Cibule 1 ks
Čočka jedlá 100 g
Majoránka 1 kávová lžička
Mrkev kořen 1 ks
Petržel - nať 2 polévková lžíce
Slanina vepřová 40 g
Sůl 0.25 kávová lžička
Voda pitná 600 ml
Mouka pšeničná hladká T 650 1 kávová lžička
Paprika mletá sladká 0.5 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Omytou a přebranou hnědou čočku namočíme přibližně na 2 hodiny do studené vody. Mezitím si očistíme cibuli, 2 stroužky česneku a mrkev. Omyjeme snítky petrželové a celerové natě. Cibuli pokrájíme nadrobno. 1 středně velký brambor oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostky.
  2. V hrnci si vysmažíme na kostičky pokrájenou slaninu, jakmile pustí omastek, přidáme cibuli, zpěníme ji, přidáme scezenou čočku, přilejeme horkou vodu a polévku přivedeme k varu. Pak snížíme teplotu a polévku vaříme 15 minut. Pak do ní vložíme 1 stroužek česneku, pokrájené brambory, mrkev, svázané snítky natě, majoránku, bobkový list, zakryjeme hrnec poklicí, pomalu budeme čočku vařit přibližně 35 minut.
  3. V teflonové pánvi si opečeme nasucho 1 lžičku hladé mouky na světlou jíšku, ke konci přidáme sladkou papriku, promícháme a jíšku zamícháme do polévky. Jíšku v polévce vaříme přibližně 5-7 minut. Polévku dochutíme solí a utřeným česnekem.