Fleky se zelím a houbami

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Cibule 1 ks
Cukr krupice 2 špetka
Hlíva ústřičná 70 g
Hříbky čerstvé 80 g
Kmín celý 0.5 kávová lžička
Nové koření celé 1 ks
Ocet kvasný lihový 1 kávová lžička
Olej olivový 1 polévková lžíce
Pepř černý mletý 3 špetka
Sůl 0.25 kávová lžička
Voda pitná 40 ml
Zelí hlávkové bílé 150 g
Olej olivový 1 kávová lžička
Sůl 1.5 kávová lžička
Těstoviny flíčky 100 g
Voda pitná 2 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Očištěné hlávkové zelí pokrájíme na tenké nudličky. Cibuli oloupeme a pokrájíme nadrobno. Čerstvé houby (např. hříbky, hlíva) očistíme, omyjeme a nakrájíme na menší kousky.
  2. V hrnci na oleji zpěníme cibuli, přidáme k ní houby a za častého promíchání je téměř vysmažíme z vody. Poté je osolíme, ochutíme kmínem, pepřem a přidáme nakrájené zelí. Směs promícháme, podlijeme vodou (asi 40ml), přidáme bobkový list, nové koření a pod poklicí dusíme asi 10-12 minut. Občas zelí promícháme. Jakmile ztratí na objemu, dochutíme ho solí, cukrem (nebo stévií) a pár kapkami octa. Zelí pak případně dodusíme doměkka 5-7 minut. Chuť zelí by měla být mírně sladkokyselá.
  3. Ve větším hrnci si přivedeme k varu osolenou vodu, do vroucí vody nasypeme těstoviny (velké fleky) a uvaříme je podle návodu doměkka. Vaříme je přibližně 10 minut. Uvařené fleky scedíme, propláchneme pod studenou vodou a necháme okapat. Pak je dáme do vyhřáté mísy, pokapeme kvalitním olejem, promícháme a uchováme je v teple.
  4. Do uvařených fleků vyklopíme podušené zelí s houbami, promícháme a podáváme.