Fleky se zelím a houbami
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Cibule |
1 ks |
Cukr krupice |
2 špetka |
Hlíva ústřičná |
70 g |
Hříbky čerstvé |
80 g |
Kmín celý |
0.5 kávová lžička |
Nové koření celé |
1 ks |
Ocet kvasný lihový |
1 kávová lžička |
Olej olivový |
1 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
3 špetka |
Sůl |
0.25 kávová lžička |
Voda pitná |
40 ml |
Zelí hlávkové bílé |
150 g |
Olej olivový |
1 kávová lžička |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Těstoviny flíčky |
100 g |
Voda pitná |
2 l |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 2 porce
- Očištěné hlávkové zelí pokrájíme na tenké nudličky. Cibuli oloupeme a pokrájíme nadrobno. Čerstvé houby (např. hříbky, hlíva) očistíme, omyjeme a nakrájíme na menší kousky.
- V hrnci na oleji zpěníme cibuli, přidáme k ní houby a za častého promíchání je téměř vysmažíme z vody. Poté je osolíme, ochutíme kmínem, pepřem a přidáme nakrájené zelí. Směs promícháme, podlijeme vodou (asi 40ml), přidáme bobkový list, nové koření a pod poklicí dusíme asi 10-12 minut. Občas zelí promícháme. Jakmile ztratí na objemu, dochutíme ho solí, cukrem (nebo stévií) a pár kapkami octa. Zelí pak případně dodusíme doměkka 5-7 minut. Chuť zelí by měla být mírně sladkokyselá.
- Ve větším hrnci si přivedeme k varu osolenou vodu, do vroucí vody nasypeme těstoviny (velké fleky) a uvaříme je podle návodu doměkka. Vaříme je přibližně 10 minut. Uvařené fleky scedíme, propláchneme pod studenou vodou a necháme okapat. Pak je dáme do vyhřáté mísy, pokapeme kvalitním olejem, promícháme a uchováme je v teple.
- Do uvařených fleků vyklopíme podušené zelí s houbami, promícháme a podáváme.