Masové kuličky se špeclemi

Ingredience


Maso mleté - mix 150 g
Olej olivový 1 polévková lžíce
Pepř černý mletý 2 špetka
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Rozmarýn čerstvý 0.5 polévková lžíce
Sůl 0.25 kávová lžička
Sýr Parmezán 40 g
Česnek 3 stroužek
Cibule 1 ks
Citronová šťáva 2 polévková lžíce
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Rukola 1 hrst
Smetana 33% (šlehačka) 125 ml
Sůl 2 špetka
Víno bílé 50 ml
špecle 250 g
Sůl 0.25 kávová lžička
Voda pitná 2 l
Ořechy vlašské 1 hrst
Rukola 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nastrouháme sýr, bylinky drobně posekáme.
  2. V míse promícháme všechny ingredience na masové kuličky, vytvarujeme asi 20 kusů kuliček, vložíme do zapékací mísy, kterou jsme vyložili pečicím papírem, zakapeme olejem a v troubě předehřáté na 220 °C pečeme zhruba 6 minut.
  3. Do vroucí osolené vody vložíme špecle, až vyplavou, scedíme je a necháme okapat.
  4. Na másle s olejem zpěníme jemně pokrájenou cibuli a česnek, poté přidáme drobně posekané bylinky, sůl a pepř. Poté zalijeme vínem a necháme lehce zredukovat.
  5. Do omáčky vložíme upečené masové kuličky i s výpekem a krátce povaříme. Přilijeme smetanu a vaříme asi 3 minuty. Na závěr vmícháme okapané špecle, citronovou šťávu a promícháme.
  6. Podáváme posypané lístky rukoly a drobně posekanými ořechy, které jsme opražili na sucho na pánvi.