Masové kuličky se špeclemi
Ingredience
Maso mleté - mix |
150 g |
Olej olivový |
1 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
2 špetka |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Rozmarýn čerstvý |
0.5 polévková lžíce |
Sůl |
0.25 kávová lžička |
Sýr Parmezán |
40 g |
Česnek |
3 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Citronová šťáva |
2 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Rukola |
1 hrst |
Smetana 33% (šlehačka) |
125 ml |
Sůl |
2 špetka |
Víno bílé |
50 ml |
špecle |
250 g |
Sůl |
0.25 kávová lžička |
Voda pitná |
2 l |
Ořechy vlašské |
1 hrst |
Rukola |
1 ks |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 2 porce
- Nastrouháme sýr, bylinky drobně posekáme.
- V míse promícháme všechny ingredience na masové kuličky, vytvarujeme asi 20 kusů kuliček, vložíme do zapékací mísy, kterou jsme vyložili pečicím papírem, zakapeme olejem a v troubě předehřáté na 220 °C pečeme zhruba 6 minut.
- Do vroucí osolené vody vložíme špecle, až vyplavou, scedíme je a necháme okapat.
- Na másle s olejem zpěníme jemně pokrájenou cibuli a česnek, poté přidáme drobně posekané bylinky, sůl a pepř. Poté zalijeme vínem a necháme lehce zredukovat.
- Do omáčky vložíme upečené masové kuličky i s výpekem a krátce povaříme. Přilijeme smetanu a vaříme asi 3 minuty. Na závěr vmícháme okapané špecle, citronovou šťávu a promícháme.
- Podáváme posypané lístky rukoly a drobně posekanými ořechy, které jsme opražili na sucho na pánvi.