Rizoto s hovězím masem
Ingredience
Cibule |
1 ks |
Citronová šťáva |
2 polévková lžíce |
Hlíva ústřičná |
100 g |
Hovězí kýta |
150 g |
Hovězí vývar základní |
1 l |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Olej olivový |
3 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
3 špetka |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Rajčata loupaná (konzervovaná) |
400 g |
Rýže Arborio |
100 g |
Sůl |
0.25 kávová lžička |
Sýr Parmezán |
50 g |
Víno červené |
100 ml |
Olej olivový |
1 polévková lžíce |
Sýr Parmezán |
30 g |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 2 porce
- Oloupanou cibuli nakrájíme najemno a v hlubším kastrolu na oleji zpěníme. Přidáme oprané a očištěné maso nakrájené na drobné kostičky a restujeme. Maso osolíme, opepříme a za častého míchání restujeme asi 5 minut. Poté zalijeme vínem a necháme odpařit alkohol. Do směsi přimícháme opranou a okapanou rýži a pečlivě promícháme. Přidáme sterilovaná loupaná, krájená rajčata a pár sběraček vývaru. Dobře promícháme a necháme na mírném plameni vařit. Zhruba po 10 minutách přidáme hlívu, kterou jsme očistili a nakrájeli na malé kousky. V průběhu vaření přiléváme vývar po sběračkách. Chceme, aby vzniklo krémové rizoto. Když je rýže měkká, přimícháme máslo, citronovou šťávu, hrubě sekaný parmazán a jemně posekanou petrželovou nať. Rizoto už nevaříme, jen dobře promícháme.
- Rizoto podáváme zakapané olivovým olejem a posypané strouhaným parmazánem.