Opečení pstruzi s fenyklovým salátem
Ingredience
Cukr krystal |
2 polévková lžíce |
Hrozinky |
1 hrst |
Ocet vinný |
2 polévková lžíce |
Olej olivový |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
2 špetka |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Pstruh |
1 ks |
Sůl mořská |
0.5 kávová lžička |
Víno bílé |
100 ml |
Citronová šťáva |
2 polévková lžíce |
Fenykl sladký - hlíza |
1 ks |
Máta |
1 hrst |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Pomeranče |
1 ks |
Pomerančová šťáva |
2 polévková lžíce |
Sůl bylinková |
2 špetka |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 15 min
-
Počet porcí: 2 porce
- Ve víně namočíme rozinky. Filety ze pstruha opláchneme a osušíme. Opláchnutou a osušenou petrželovou nať drobně posekáme.
- Filety ze pstruha nakrájíme po šířce na proužky 2,5 cm, ochutíme solí a pepřem. Na rozpáleném oleji osmažíme nejprve 2 minuty kůži dolů, další 2 minuty obráceně. Opečené kousky ryby přeložíme na talíř a ve výpeku necháme zkaramelizovat cukr. Zakapeme octem, přidáme rozinky i s vínem, v kterém byly naložené a za stálého míchání necháme odvařit alkohol. Když omáčka vychladne, vmícháme petrželovou nať a lžíci drobně posekané natě z fenyklu.
- Na salát očistíme fenykl, odřízneme dřevité části, fenykl rozpůlíme a nakrájíme na tenké proužky, vložíme do mísy a zakapeme citronovou šťávou.
- Oloupaný pomeranč rozdělíme na měsíčky, mátu hrubě posekáme a přimícháme k fenyklu.
- Salát narovnáme na talíře, na něj položíme kousky ryby a přelijeme vychladlou omáčkou.