Malinovo-vanilkový cheesecake

Ingredience


Celozrnné sušenky 150 g
Créme fraiche 250 ml
Cukr krupice 100 g
Cukr moučkový 2 polévková lžíce
Maliny 250 g
Mascarpone 250 g
Máslo čerstvé 90 g
Vanilková pasta 1 kávová lžička
Voda pitná 60 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Začneme přípravou malinového sirupu, protože před dalším použitím je ho třeba důkladně vychladit. Maliny s krupicovým cukrem vaříme s 60 ml vody asi 5 minut a kaši poté protřeme jemným sítem, abychom odstranili semínka. Necháme vychladnout.
  2. Celozrnné sušenky, nebo grahamové krekry můžeme rozmixovat, nebo je vložíme do čistého plastového sáčku a válečkem rozdrtíme na jemné drobečky. Vložíme je do mísy a promícháme s rozehřátým máslem. Připravíme kulatou otevírací dortovou formu o průměru 18 cm, vytřeme ji máslem a vyložíme pečicím papírem. Na dno takto připravené formy zadní stranou lžíce vtlačíme sušenkovou směs. Na ni rozložíme dvě třetiny malin, v kruhu okolo okraje formy, zbývající maliny nasypeme do středu kruhu.
  3. Ve velké míse nahladko prošleháme crème fraîche a mascarpone. Na vzniklou směs prosejeme moučkový cukr, přidáme vanilkovou pastu a znovu prošleháme. Po ochutnání můžeme znovu dosladit moučkovým cukrem.
  4. Maliny ve formě na sušenkovém základu pokapeme trochou vychlazeného malinového sirupu, polovinu sirupu přilijeme k náplni z mascarpone a crème fraîche a opatrně promícháváme dokud ve směsi nevzniknou tenké pramínky malinového sirupu. Mícháme jemně, abychom nepřišli o krásný červenobílý efekt.
  5. Na maliny naneseme náplň a ze zbývajícího malinového sirupu vytvoříme vidličkou na náplni vír.
  6. Cheesecake dáme alespoň na 3 hodiny vychladit, chladíme, dokud náplň dokonale neztuhne.