Cheesecake citronovo-zázvorový

Ingredience


Citrony 3 ks
Cukr krupice 200 g
Mascarpone 250 g
Máslo čerstvé 210 g
Sirup zázvorový 60 ml
Smetana 33% (šlehačka) 250 ml
Sušenky zázvorové 300 g
Sýr krémový 300 g
Vejce slepičí 3 ks
Voda pitná 2 l
Zázvor nakládaný 50 g
Želatina bílá plátky 6 plátek
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nejdříve si připravíme citronový žloutkový krém na ozdobení cheesecake. Čerstvě vymačkanou šťávu ze 3 citronů, 60 g másla a 100 g krupicového cukru vložíme do žáruvzdorné misky, kterou postavíme na rendlík s mírně vroucí vodou a šleháme, dokud se nerozpustí cukr. Pak misku odstavíme a necháme krém mírně vychladnout. Pak do něj přišleháme tři žloutky a citronovou kůru ze třech citronů a misku znovu postavíme nad vroucí vodu, mícháme, dokud krém nezhoustne, poté odstavíme a necháme úplně vychladnout.
  2. Zázvorové sušenky můžeme rozmixovat, nebo je vložíme do plastového sáčku a válečkem je rozdrtíme na jemné drobečky. Vsypeme je do mísy s rozehřátým máslem a smícháme. Vzniklý sušenkový základ natlačíme zadní stranou lžíce do otevírací kulaté dortové formy o průměru 23 cm, kterou vytřeme máslem a vyložíme pečicím papírem. Sušenková směs by na bocích měla sahat do výšky 3 - 4 cm tak, abychom do ní mohli dát náplň.
  3. Připravíme náplň. Vodou přelijeme 6 plátků želatiny a necháme ji změknout. Ve velké míse ušleháme mascarpone, smetanový sýr a 100 g krupicového cukru, šleháme dokud není hmota krémová a světlá. Pak do ní přimícháme nadrobno nakrájený zázvor ( ze 4 kousků nakládaného zázvoru ).
  4. 120 ml vody a 60 ml zázvorového sirupu ( ze sklenice s nakládaným zázvorem ) dáme do žáruvzdorné misky kterou postavíme na rendlík s mírně vroucí vodou. Vymačkáme nadbytečnou tekutinu ze želatiny a želatinu vmícháme do teplého zázvorového sirupu. Mícháme, až do rozpuštění želatiny. Poté směs přecedíme do mísy s připraveným krémem, přitom odstraníme kousky želatiny, která se nerozpustila a zapracujeme. Přidáme smetanu ke šlehání a šleháme, dokud hmota nezhoustne a nebude hladká.
  5. Hotovou náplň upravíme do formy s připraveným sušenkovým základem a uhladíme. Na alespoň tři hodiny, ideálně na celou noc cheesecake uložíme do chladničky.
  6. Po důkladném vychlazení a před podáváním na povrch náplně naneseme lžičkou kopečky citronového žloutkového krému a rozetřeme je nožem do zajímavého vzoru.