Svíčková ze srnčí kýty

Ingredience


Brusinky 80 g
Cibule 1 ks
Citrony 1 ks
Cukr třtinový 2 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650 2 polévková lžíce
Mrkev kořen 1 ks
Nové koření celé 3 ks
Ocet kvasný lihový 2 polévková lžíce
Pepř černý celý 5 ks
Pepř růžový mletý 0.25 kávová lžička
Petržel kořen 1 ks
Slanina anglická 150 g
Smetana 33% (šlehačka) 200 ml
Srnčí kýta 1.3 kg
Sůl 0.25 kávová lžička
Tymián sušený 1 kávová lžička
Voda pitná 200 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Maso omyjeme, osušíme a na rozpáleném oleji ve velkém kastrolu ze všech stran osmažíme. Maso přeložíme na mísu a ve výpeku orestujeme drobně pokrájenou cibuli, až zesklovatí. Poté vmícháme cukr, necháme zkaramelizovat a zakápneme octem. Na závěr vmícháme hrubě ustrouhanou, očištěnou kořenovou zeleninu a 1 lžíci brusinek a promícháme. Do směsi vrátíme maso, přidáme koření, sůl, lehce podlijeme a v troubě předehřáté na 160 °C pečeme za občasného podlévání, až je maso měkké, zhruba hodinu.
  2. Upečené maso vyjmeme na mísu, nakrájíme na plátky a držíme na teple. Šťávu na sporáku necháme zredukovat, zaprášíme moukou a osmahneme. Poté vmícháme smetanu a provaříme. Koření vyndáme (celá), omáčku dohladka rozmixujeme. Chuť omáčky by měla být lehce navinulá.
  3. Servírujeme maso přelité omáčkou, ozdobené plátky citronu s trochou brusinek.