Svíčková ze srnčí kýty
Ingredience
Brusinky |
80 g |
Cibule |
1 ks |
Citrony |
1 ks |
Cukr třtinový |
2 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
1 ks |
Nové koření celé |
3 ks |
Ocet kvasný lihový |
2 polévková lžíce |
Pepř černý celý |
5 ks |
Pepř růžový mletý |
0.25 kávová lžička |
Petržel kořen |
1 ks |
Slanina anglická |
150 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
200 ml |
Srnčí kýta |
1.3 kg |
Sůl |
0.25 kávová lžička |
Tymián sušený |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
200 ml |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Maso omyjeme, osušíme a na rozpáleném oleji ve velkém kastrolu ze všech stran osmažíme. Maso přeložíme na mísu a ve výpeku orestujeme drobně pokrájenou cibuli, až zesklovatí. Poté vmícháme cukr, necháme zkaramelizovat a zakápneme octem. Na závěr vmícháme hrubě ustrouhanou, očištěnou kořenovou zeleninu a 1 lžíci brusinek a promícháme. Do směsi vrátíme maso, přidáme koření, sůl, lehce podlijeme a v troubě předehřáté na 160 °C pečeme za občasného podlévání, až je maso měkké, zhruba hodinu.
- Upečené maso vyjmeme na mísu, nakrájíme na plátky a držíme na teple. Šťávu na sporáku necháme zredukovat, zaprášíme moukou a osmahneme. Poté vmícháme smetanu a provaříme. Koření vyndáme (celá), omáčku dohladka rozmixujeme. Chuť omáčky by měla být lehce navinulá.
- Servírujeme maso přelité omáčkou, ozdobené plátky citronu s trochou brusinek.