Valašské koláče s hruškami
Ingredience
Citronová kůra |
1 kávová lžička |
Cukr moučkový |
30 g |
Droždí |
15 g |
Máslo čerstvé |
50 g |
Mléko polotučné |
150 ml |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
220 g |
Mouka pšeničná hrubá |
50 g |
Sůl |
1 špetka |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Vejce slepičí |
1 ks |
Cukr vanilka |
2 ks |
Hřebíček |
5 ks |
Hrušky sušené |
400 g |
Perník |
4 polévková lžíce |
Povidla švestková |
4 polévková lžíce |
Rum |
4 polévková lžíce |
Skořice celá |
1 ks |
Voda pitná |
600 ml |
Cukr krupice |
40 g |
Cukr vanilka |
1 ks |
Máslo čerstvé |
40 g |
Mouka pšeničná hrubá |
60 g |
Máslo čerstvé |
30 g |
Rum |
2 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
30 g |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Plechy vymažeme máslem, troubu předehřejeme na 160 °C.
- Do prosáté hrubé a hladké mouky (odložíme si 30 g na posypání válu) přidáme sůl, uděláme v mouce důlek, rozdrobíme do něj droždí, přidáme trochu cukru, pár lžic vlažného mléka a necháme vzejít kvásek. Poté přimícháme ve zbylém mléce rozšlehané žloutky, rozpuštěné máslo a vypracujeme hladké, lesklé těsto. Na teple pod utěrkou necháme asi hodinu kynout.
- V mezičase připravíme náplň. Sušené hrušky vložíme do kastrolu, přilijeme vodu, přidáme koření a pod poklicí za častého míchání dusíme doměkka. Přebytečnou vodu slijeme a odložíme, koření odstraníme a hrušky umeleme. Do hmoty přimícháme povidla, vanilkový cukr, rum, ustrouhaný perník a je-li hmota příliš hustá, zředíme vývarem z hrušek. Podle chuti můžeme směs i přisladit.
- Drobenku připravíme promícháním sypkých surovin, do kterých konečky prstů zapracujeme lehce změklé máslo.
- Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly, na pomoučeném vále vyválíme kulaté koláče (asi 5 mm silné). Placky přeneseme na plechy, okraje potřeme rozšlehaným vejcem, placky pokryjeme náplní, posypeme drobenkou a necháme ještě asi 15 minut kynout. Poté pečeme zhruba20 minut.
- Upečené koláče vyjmeme z trouby a pokropíme směsí rozpuštěného másla a rumu.