Valašské koláče s hruškami

Ingredience


Citronová kůra 1 kávová lžička
Cukr moučkový 30 g
Droždí 15 g
Máslo čerstvé 50 g
Mléko polotučné 150 ml
Mouka pšeničná hladká T 650 220 g
Mouka pšeničná hrubá 50 g
Sůl 1 špetka
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Vejce slepičí 1 ks
Cukr vanilka 2 ks
Hřebíček 5 ks
Hrušky sušené 400 g
Perník 4 polévková lžíce
Povidla švestková 4 polévková lžíce
Rum 4 polévková lžíce
Skořice celá 1 ks
Voda pitná 600 ml
Cukr krupice 40 g
Cukr vanilka 1 ks
Máslo čerstvé 40 g
Mouka pšeničná hrubá 60 g
Máslo čerstvé 30 g
Rum 2 polévková lžíce
Máslo čerstvé 30 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Plechy vymažeme máslem, troubu předehřejeme na 160 °C.
  2. Do prosáté hrubé a hladké mouky (odložíme si 30 g na posypání válu) přidáme sůl, uděláme v mouce důlek, rozdrobíme do něj droždí, přidáme trochu cukru, pár lžic vlažného mléka a necháme vzejít kvásek. Poté přimícháme ve zbylém mléce rozšlehané žloutky, rozpuštěné máslo a vypracujeme hladké, lesklé těsto. Na teple pod utěrkou necháme asi hodinu kynout.
  3. V mezičase připravíme náplň. Sušené hrušky vložíme do kastrolu, přilijeme vodu, přidáme koření a pod poklicí za častého míchání dusíme doměkka. Přebytečnou vodu slijeme a odložíme, koření odstraníme a hrušky umeleme. Do hmoty přimícháme povidla, vanilkový cukr, rum, ustrouhaný perník a je-li hmota příliš hustá, zředíme vývarem z hrušek. Podle chuti můžeme směs i přisladit.
  4. Drobenku připravíme promícháním sypkých surovin, do kterých konečky prstů zapracujeme lehce změklé máslo.
  5. Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly, na pomoučeném vále vyválíme kulaté koláče (asi 5 mm silné). Placky přeneseme na plechy, okraje potřeme rozšlehaným vejcem, placky pokryjeme náplní, posypeme drobenkou a necháme ještě asi 15 minut kynout. Poté pečeme zhruba20 minut.
  6. Upečené koláče vyjmeme z trouby a pokropíme směsí rozpuštěného másla a rumu.