Pelmeně v petrželové omáčce

Ingredience


Mouka pšeničná hrubá 250 g
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Cibule 1 ks
Hovězí maso vařené 250 g
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Sůl 0.25 kávová lžička
Sůl 0.5 kávová lžička
Voda pitná 2 l
Bujón hovězí 1 ks
Česnek 3 stroužek
Cibule 1 ks
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Mléko polotučné 100 ml
Mouka pšeničná hladká T 650 3 polévková lžíce
Pepř černý mletý 0.25 kávová lžička
Petržel - nať 2 hrst
Smetana 33% (šlehačka) 200 ml
Sůl 0.5 kávová lžička
Víno bílé 100 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Drobně pokrájenou cibuli zpěníme na másle, přidáme mleté maso, sůl a za stálého míchání utvoříme haši.
  2. Na vál prosejeme moukou, do důlku vlijeme žloutek a vypracujeme hladké těsto, které necháme ve fólii asi 360 minut odpočinout.
  3. Na omáčku drobně pokrájíme oloupanou cibuli a česnek, jemně posekáme petrželku. Na másle zpěníme česnek s cibulí, zasypeme moukou a zarestujeme. Poté zředíme vínem, necháme mírně zredukovat a vlijeme mléko se smetanou, osolíme a opepříme. Do omáčky rozdrobíme bujonovou kostku a na mírném plameni zhruba 15 minut vaříme. Na závěr vsypeme petrželovou nať a prohřejeme.
  4. Z připraveného těsta vyválíme placku, vykrajujeme kolečka, střed plníme haší, těsto přehneme napůl a okraje pevně přitiskneme. Pelmeně vaříme ve vroucí osolené vodě asi 10 minut. Poté vyndáme a necháme okapat.
  5. Pelmeně servírujeme polité petrželovou omáčkou.