Pelmeně v petrželové omáčce
Ingredience
Mouka pšeničná hrubá |
250 g |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
Cibule |
1 ks |
Hovězí maso vařené |
250 g |
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Sůl |
0.25 kávová lžička |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Voda pitná |
2 l |
Bujón hovězí |
1 ks |
Česnek |
3 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Mléko polotučné |
100 ml |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
3 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
0.25 kávová lžička |
Petržel - nať |
2 hrst |
Smetana 33% (šlehačka) |
200 ml |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Víno bílé |
100 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Drobně pokrájenou cibuli zpěníme na másle, přidáme mleté maso, sůl a za stálého míchání utvoříme haši.
- Na vál prosejeme moukou, do důlku vlijeme žloutek a vypracujeme hladké těsto, které necháme ve fólii asi 360 minut odpočinout.
- Na omáčku drobně pokrájíme oloupanou cibuli a česnek, jemně posekáme petrželku. Na másle zpěníme česnek s cibulí, zasypeme moukou a zarestujeme. Poté zředíme vínem, necháme mírně zredukovat a vlijeme mléko se smetanou, osolíme a opepříme. Do omáčky rozdrobíme bujonovou kostku a na mírném plameni zhruba 15 minut vaříme. Na závěr vsypeme petrželovou nať a prohřejeme.
- Z připraveného těsta vyválíme placku, vykrajujeme kolečka, střed plníme haší, těsto přehneme napůl a okraje pevně přitiskneme. Pelmeně vaříme ve vroucí osolené vodě asi 10 minut. Poté vyndáme a necháme okapat.
- Pelmeně servírujeme polité petrželovou omáčkou.