Lasagne s hlívou ústřičnou a sýrovou omáčkou

Ingredience


Hlíva ústřičná 1 kg
Máslo čerstvé 30 g
Pepř černý mletý 0.25 kávová lžička
Sůl 0.5 kávová lžička
Těstoviny Lasagne 12 plátek
Voda pitná 100 ml
Mléko plnotučné 400 ml
Mouka pšeničná hladká T 650 4 polévková lžíce
Olej rostlinný 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 2 špetka
Sůl 0.25 kávová lžička
Sýr Čedar 100 g
Bazalka 2 polévková lžíce
Česnek 2 stroužek
Paprika červená 2 ks
Rajčata 500 g
Sůl 0.25 kávová lžička
Sýr Parmezán 50 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Očištěnou hlívu nakrájíme na kousky a vhodíme na máslo, osolíme, opepříme a dusíme. Podle potřeby přilijeme vodu.
  2. Na sýrovou omáčku na rozpáleném oleji zarestujeme mouku, poté do ní zašleháme mléko, osolíme, opepříme a za stálého míchání vaříme na mírném plameni asi 15 minut. Po odstavení ze sporáku necháme mírně vychladnout a vmícháme ustrouhaný sýr.
  3. Na rajčatovou omáčku očistíme papriky, zbavíme semínek a nakrájíme na proužky, rajčata nakrájíme na kostky. Oloupaný česnek rozdrtíme, opláchnutou bazalku drobně posekáme. Vše vložíme do kastrolu, přidáme sůl a asi 15 minut dusíme. Poté omáčku rozmixujeme. Pokud je příliš řídká, ještě ji odpaříme.
  4. Do pekáče vlijeme polovinu sýrové omáčky, na ni rozložíme část lasagní, překryjeme polovinou dušených hub. Na ně rozložíme další část lasagní a přelijeme rajčatovou omáčkou. Poté rozložíme zbytek hub, ty překryjeme zbylými lasagnemi a přelijeme zbylou sýrovou omáčkou.
  5. Pečeme v troubě předehřáté na 140 °C, až jsou lasagne měkké. Na závěr je posypeme strouhaným sýrem, který necháme roztavit.