Kysané zelí s čočkou
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Čočka velkozrnná |
155 g |
Nové koření celé |
4 ks |
Voda pitná |
320 ml |
Jablka |
1 ks |
Kmín celý |
1 kávová lžička |
Křen |
2 polévková lžíce |
Voda pitná |
400 ml |
Zelí kysané |
250 g |
Cibule |
1 ks |
Maizena - kukuřičný škrob |
1 kávová lžička |
Olej slunečnicový |
1 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
3 špetka |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Uzené maso vařené |
100 g |
Vegeta |
2 špetka |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 3 porce
- Přebranou a omytou velkozrnnou čočku namočíme do vody asi 3 hodiny předem.
- Namočenou čočku scedíme, dáme ji do rendlíku, zalijeme horkou vodou, přidáme bobkový list a uvaříme ji doměkka. Vaříme ji přibližně 35-45 minut. Poté z ní vyjmeme koření.
- Mezitím cibuli pokrájíme nadrobno. Kousek křenu omyjeme, oloupeme a jemně nastrouháme. Oloupané, středně velké jablko rozkrojíme, zbavíme jadřinců a nastrouháme ho na hrubém struhadle. Kysané zelí s kmínem dáme do hrnce, přilijeme trochu vody a pod poklicí uvaříme téměř doměkka. Přibližně po 5 minutách přidáme nastrouhané jablko s křenem. Zelí vaříme přibližně 10-12 minut. Poté vodu ze zelí scedíme, zachytíme ji a odložíme. Uzené libové maso nakrájíme na kostičky.
- V dalším hrnci na rozehřátém oleji osmažíme dozlatova cibuli, přidáme k ní uzené maso a společně krátce ještě smažíme. Pak přidáme povařené zelí, uvařenou čočku, přilijeme trochu vody ze zelí (asi 200ml) ve kterém jsme si rozmíchali lžičku Maizeny na zahuštění, promícháme, přivedeme k varu a podle chuti přidáme 1-2 špetky Vegety a sůl.
- Zelí s čočkou dáme do talířů a hned teplé podáváme.