Kysané zelí s čočkou

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Čočka velkozrnná 155 g
Nové koření celé 4 ks
Voda pitná 320 ml
Jablka 1 ks
Kmín celý 1 kávová lžička
Křen 2 polévková lžíce
Voda pitná 400 ml
Zelí kysané 250 g
Cibule 1 ks
Maizena - kukuřičný škrob 1 kávová lžička
Olej slunečnicový 1 polévková lžíce
Pepř černý mletý 3 špetka
Sůl 0.5 kávová lžička
Uzené maso vařené 100 g
Vegeta 2 špetka
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Přebranou a omytou velkozrnnou čočku namočíme do vody asi 3 hodiny předem.
  2. Namočenou čočku scedíme, dáme ji do rendlíku, zalijeme horkou vodou, přidáme bobkový list a uvaříme ji doměkka. Vaříme ji přibližně 35-45 minut. Poté z ní vyjmeme koření.
  3. Mezitím cibuli pokrájíme nadrobno. Kousek křenu omyjeme, oloupeme a jemně nastrouháme. Oloupané, středně velké jablko rozkrojíme, zbavíme jadřinců a nastrouháme ho na hrubém struhadle. Kysané zelí s kmínem dáme do hrnce, přilijeme trochu vody a pod poklicí uvaříme téměř doměkka. Přibližně po 5 minutách přidáme nastrouhané jablko s křenem. Zelí vaříme přibližně 10-12 minut. Poté vodu ze zelí scedíme, zachytíme ji a odložíme. Uzené libové maso nakrájíme na kostičky.
  4. V dalším hrnci na rozehřátém oleji osmažíme dozlatova cibuli, přidáme k ní uzené maso a společně krátce ještě smažíme. Pak přidáme povařené zelí, uvařenou čočku, přilijeme trochu vody ze zelí (asi 200ml) ve kterém jsme si rozmíchali lžičku Maizeny na zahuštění, promícháme, přivedeme k varu a podle chuti přidáme 1-2 špetky Vegety a sůl.
  5. Zelí s čočkou dáme do talířů a hned teplé podáváme.