Guláš z máslových fazolí

Ingredience


Voda pitná 1 l
Bobkový list 1 ks
Cibule 1 ks
fazole máslové 150 g
Majoránka 0.5 kávová lžička
Nové koření celé 4 ks
Pepř černý celý 5 ks
Pepř černý mletý 2 špetka
Rajčata 1 ks
Sůl 0.25 kávová lžička
Voda pitná 700 ml
Česnek 2 stroužek
Cibule 1 ks
Mouka pšeničná hladká T 650 1 polévková lžíce
Olej slunečnicový 1 polévková lžíce
Paprika mletá sladká 0.5 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Den předem namočíme omyté velké máslové fazole do studené vody. Druhý den si očistíme 2 cibule se 2 stroužky česneku, 1 cibuli pokrájíme nadrobno, česnek nastrouháme do misky. Omyté zralé rajče ponoříme na 30 minut do vroucí vody, pak ho zchladíme, oloupeme a pokrájíme na kostičky.
  2. Namočené fazole dáme do hrnce, zalijeme je vodou, přivedeme k varu, pak snížíme teplotu, přidáme celou cibuli, bobkový list, nové koření, černé koření a fazole pod poklicí uvaříme doměkka. Vaříme ji přibližně 60-90 minut (podle toho, jak dlouho byla namočená).
  3. Když jsou fazole skoro měkké, vyjmeme koření, dochutíme solí, mletým pepřem, majoránkou, přidáme pokrájené rajče a vaříme dalších 5-7 minut.
  4. V pánvi rozehřejeme olej, na něm zpěníme pokrájenou cibuli s česnekem, přimícháme mletou papriku a za stálého míchání lžíci mouky. Usmažíme si světlou "paprikovou" jíšku. Vše přimícháme k fazolím a pomalu vaříme dalších 8-10 minut. Fazolový guláš podle chuti dosolíme, poté podáváme teplý.