Guláš z máslových fazolí
Ingredience
Voda pitná |
1 l |
Bobkový list |
1 ks |
Cibule |
1 ks |
fazole máslové |
150 g |
Majoránka |
0.5 kávová lžička |
Nové koření celé |
4 ks |
Pepř černý celý |
5 ks |
Pepř černý mletý |
2 špetka |
Rajčata |
1 ks |
Sůl |
0.25 kávová lžička |
Voda pitná |
700 ml |
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 polévková lžíce |
Olej slunečnicový |
1 polévková lžíce |
Paprika mletá sladká |
0.5 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 100 min
-
Počet porcí: 2 porce
- Den předem namočíme omyté velké máslové fazole do studené vody. Druhý den si očistíme 2 cibule se 2 stroužky česneku, 1 cibuli pokrájíme nadrobno, česnek nastrouháme do misky. Omyté zralé rajče ponoříme na 30 minut do vroucí vody, pak ho zchladíme, oloupeme a pokrájíme na kostičky.
- Namočené fazole dáme do hrnce, zalijeme je vodou, přivedeme k varu, pak snížíme teplotu, přidáme celou cibuli, bobkový list, nové koření, černé koření a fazole pod poklicí uvaříme doměkka. Vaříme ji přibližně 60-90 minut (podle toho, jak dlouho byla namočená).
- Když jsou fazole skoro měkké, vyjmeme koření, dochutíme solí, mletým pepřem, majoránkou, přidáme pokrájené rajče a vaříme dalších 5-7 minut.
- V pánvi rozehřejeme olej, na něm zpěníme pokrájenou cibuli s česnekem, přimícháme mletou papriku a za stálého míchání lžíci mouky. Usmažíme si světlou "paprikovou" jíšku. Vše přimícháme k fazolím a pomalu vaříme dalších 8-10 minut. Fazolový guláš podle chuti dosolíme, poté podáváme teplý.