Cizrna s bylinkami, zapečená se sýrem a šunkou

Ingredience


Cibule lahůdková 3 ks
Majoránka 1.5 kávová lžička
Máslo čerstvé 1.5 polévková lžíce
Olej sezamový 1.5 polévková lžíce
Pepř 4 barev 4 kávová lžička
Pórek 1 ks
Sůl 0.5 kávová lžička
Šunka krůtí 95 g
Sýr balkánský 35 g
Sýr Eidam cihla 30% 35 g
Sýr Feta 35 g
Cizrna 200 g
Libeček 2 polévková lžíce
Saturejka 2 polévková lžíce
Voda pitná 750 g
Rajčata Cherry 9 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Dva dny předem 200g cizrny dáme do misky, zalijeme ji studenou vodou tak, aby byla pod hladinou. Namočenou cizrnu takto v teple nabobtnat a naklíčit, každý den ji ale musíme vyměnit vodu (v létě i 2x). Tímto způsobem namočení se zlepší chuť cizrny a její stravitelnost.
  2. Před vařením cizrnu promyjeme v sítu pod tekoucí vodou, odstraníme černá zrníčka, dáme ji do hrnce, zalijeme vodou (asi 700-750ml). Přidáme čerstvé snítky omyté saturejky a libečku. Cizrnu vaříme doměkka minimálně 60-80 minut. Poté z uvařené cizrny odebereme slupky, které vyplavou na povrh a snítky bylinek. Uvařenou cizrnu scedíme.
  3. Během vaření cizrny očistíme mladý pórek s lahůdkovou cibulkou a pokrájíme je na kroužky. Krůtí šunku v celku nakrájíme na kostičky. Sýr Eidam, Feta a balkánský slaný sýr nakrájíme též na stejné kostičky. Omytá cherry rajčátka odložíme je.
  4. Troubu si předehřejeme na 200°C. V pekáčku na plotně rozehřejeme máslo s olejem, na něm zpěníme pokrájenou cibuli s pórkem, přidáme šunku, promícháme, přidáme cizrnu, podle chuti sůl, čerstvě pomletý pepř, majoránku a vše znovu dobře promícháme. Pak pekáček s cizrnou vložíme do středu trouby a zapečeme ji. Pečeme přibližně 20 minut dozlatova.
  5. Porce teplého cizrnového nákypu dáme na talíře, obložíme je na poloviny rozkrájenými cherry rajčátky a podáváme.