Cizrna s bylinkami, zapečená se sýrem a šunkou
Ingredience
Cibule lahůdková |
3 ks |
Majoránka |
1.5 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
1.5 polévková lžíce |
Olej sezamový |
1.5 polévková lžíce |
Pepř 4 barev |
4 kávová lžička |
Pórek |
1 ks |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Šunka krůtí |
95 g |
Sýr balkánský |
35 g |
Sýr Eidam cihla 30% |
35 g |
Sýr Feta |
35 g |
Cizrna |
200 g |
Libeček |
2 polévková lžíce |
Saturejka |
2 polévková lžíce |
Voda pitná |
750 g |
Rajčata Cherry |
9 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 105 min
-
Počet porcí: 3 porce
- Dva dny předem 200g cizrny dáme do misky, zalijeme ji studenou vodou tak, aby byla pod hladinou. Namočenou cizrnu takto v teple nabobtnat a naklíčit, každý den ji ale musíme vyměnit vodu (v létě i 2x). Tímto způsobem namočení se zlepší chuť cizrny a její stravitelnost.
- Před vařením cizrnu promyjeme v sítu pod tekoucí vodou, odstraníme černá zrníčka, dáme ji do hrnce, zalijeme vodou (asi 700-750ml). Přidáme čerstvé snítky omyté saturejky a libečku. Cizrnu vaříme doměkka minimálně 60-80 minut. Poté z uvařené cizrny odebereme slupky, které vyplavou na povrh a snítky bylinek. Uvařenou cizrnu scedíme.
- Během vaření cizrny očistíme mladý pórek s lahůdkovou cibulkou a pokrájíme je na kroužky. Krůtí šunku v celku nakrájíme na kostičky. Sýr Eidam, Feta a balkánský slaný sýr nakrájíme též na stejné kostičky. Omytá cherry rajčátka odložíme je.
- Troubu si předehřejeme na 200°C. V pekáčku na plotně rozehřejeme máslo s olejem, na něm zpěníme pokrájenou cibuli s pórkem, přidáme šunku, promícháme, přidáme cizrnu, podle chuti sůl, čerstvě pomletý pepř, majoránku a vše znovu dobře promícháme. Pak pekáček s cizrnou vložíme do středu trouby a zapečeme ji. Pečeme přibližně 20 minut dozlatova.
- Porce teplého cizrnového nákypu dáme na talíře, obložíme je na poloviny rozkrájenými cherry rajčátky a podáváme.