Zapečené kysané zelí s fazolemi a sýrem
Ingredience
Voda pitná |
500 ml |
Bobkový list |
1 ks |
Česnek |
1 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Fazole bílé |
150 g |
Majoránka |
1 kávová lžička |
Nové koření celé |
4 ks |
Voda pitná |
400 ml |
Cibule |
1 ks |
Olej slunečnicový |
0.5 polévková lžíce |
Voda pitná |
100 ml |
Zelí kysané |
125 g |
Olej slunečnicový |
1 polévková lžíce |
Cukr třtinový |
1 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
3 špetka |
Rajčata loupaná (konzervovaná) |
150 g |
Strouhanka |
3 polévková lžíce |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Sýr Eidam cihla 30% |
50 g |
Uzené maso vařené |
60 g |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 90 min
-
Počet porcí: 2 porce
- Malé bílé fazole v sítu omyjeme, dáme do misky, zalijeme vodou a necháme je 6-8 hodin namočené.
- Nabobtnalé fazole propláchneme studenou vodou, dáme je do hlubšího kastrólku, zalijeme čistou vodou, přidáme bobkový list, nové koření, majoránku, očištěný stroužek česneku a a celou očištěnou cibuli. Poté je pod poklicí, při mírném varu, uvaříme doměkka. Vaříme je přibližně 45-60 minut.
- Očištěnou cibuli si pokrájíme nadrobno. Kysané zelí rozkrájíme na menší kusy. Uzené vařené libové maso nakrájíme na proužky. V hrnci si na rozehřátém oleji zpěníme cibuli, pak k němu přidáme kysané zelí, přilijeme 80-100ml vody a pod poklicí zelí 10 minut dusíme.
- Troubu si předehřejeme na 180°C. Uvařené fazole scedíme, vyjmeme koření, přidáme k nim konzervovaná loupaná rajčata i se šťávou a promícháme je.
- Pekáček vytřeme olejem a scezené zelí vložíme do pekáčku. Přidáme k němu uzené maso, fazole s rajčaty, vše promícháme, podle chuti dosolíme, opepříme a případně i osladíme. Povrch zelí pokapeme olivovým a chilli olejem povrch posypeme nastrouhaným sýrem, který jsme promíchali se strouhankou. Pekáček se zelím dáme do středu trouby. Pečeme dozlatova přibližně 30 minut.
- Upečené fazole se zelím dáme na talíře a hned teplé podáváme.