Zapečené kysané zelí s fazolemi a sýrem

Ingredience


Voda pitná 500 ml
Bobkový list 1 ks
Česnek 1 stroužek
Cibule 1 ks
Fazole bílé 150 g
Majoránka 1 kávová lžička
Nové koření celé 4 ks
Voda pitná 400 ml
Cibule 1 ks
Olej slunečnicový 0.5 polévková lžíce
Voda pitná 100 ml
Zelí kysané 125 g
Olej slunečnicový 1 polévková lžíce
Cukr třtinový 1 kávová lžička
Pepř černý mletý 3 špetka
Rajčata loupaná (konzervovaná) 150 g
Strouhanka 3 polévková lžíce
Sůl 0.5 kávová lžička
Sýr Eidam cihla 30% 50 g
Uzené maso vařené 60 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Malé bílé fazole v sítu omyjeme, dáme do misky, zalijeme vodou a necháme je 6-8 hodin namočené.
  2. Nabobtnalé fazole propláchneme studenou vodou, dáme je do hlubšího kastrólku, zalijeme čistou vodou, přidáme bobkový list, nové koření, majoránku, očištěný stroužek česneku a a celou očištěnou cibuli. Poté je pod poklicí, při mírném varu, uvaříme doměkka. Vaříme je přibližně 45-60 minut.
  3. Očištěnou cibuli si pokrájíme nadrobno. Kysané zelí rozkrájíme na menší kusy. Uzené vařené libové maso nakrájíme na proužky. V hrnci si na rozehřátém oleji zpěníme cibuli, pak k němu přidáme kysané zelí, přilijeme 80-100ml vody a pod poklicí zelí 10 minut dusíme.
  4. Troubu si předehřejeme na 180°C. Uvařené fazole scedíme, vyjmeme koření, přidáme k nim konzervovaná loupaná rajčata i se šťávou a promícháme je.
  5. Pekáček vytřeme olejem a scezené zelí vložíme do pekáčku. Přidáme k němu uzené maso, fazole s rajčaty, vše promícháme, podle chuti dosolíme, opepříme a případně i osladíme. Povrch zelí pokapeme olivovým a chilli olejem povrch posypeme nastrouhaným sýrem, který jsme promíchali se strouhankou. Pekáček se zelím dáme do středu trouby. Pečeme dozlatova přibližně 30 minut.
  6. Upečené fazole se zelím dáme na talíře a hned teplé podáváme.