Bramborové knedlíčky s tvarohem a kopřivovým pyré
Ingredience
Voda pitná |
700 ml |
Voda pitná |
2.5 l |
Brambory |
120 g |
Krupice dětská |
40 g |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Tvaroh měkký - nízkotučný |
100 g |
Vejce slepičí |
1 ks |
Olej olivový extra panenský |
0.5 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hrubá |
2 polévková lžíce |
Česnek |
2 stroužek |
Cibulka jarní |
1 ks |
Kopřiva |
2 ks |
Olej olivový |
1 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
2 špetka |
Sůl |
0.25 kávová lžička |
Vejce slepičí |
1 ks |
Sůl |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
2 l |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 2 porce
- Brambory ve slupce dobře omyjeme, dáme je do hrnce, zalijeme vodou a uvaříme doměkka. vaříme je přibližně 20 minut.
- V druhém hrnci přivedeme k varu mírně osolenou vodu. Velmi mladé jarní kopřivy omyjeme, vhodíme do vroucí vody a po několika sekundách je scedíme, necháme okapat, vychladlé pokrájíme, dáme do mísy, a rozmixujeme je na hrubší pyré. Očištěnou jarní cibulku pokrájíme na tenká kolečka. Stroužky česneku prolisujeme. V rendlíku rozehřejeme máslo, na něm zpěníme cibulku, přidáme pyré z kopřiv a pod poklicí dusíme asi 4 minuty. Pak pyré ochutíme solí, česnekem, pepřem, přidáme vejce. Mícháme do doby, až vajíčko zatuhne. Pyré z kopřiv zakryjeme poklicí a uchováme ho teplé.
- Uvařené brambory scedíme, teplé oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle do mísy. Přidáme vejce, krupici, tvaroh, sůl a těsto v míse je dobře promícháme.
- V dalším hrnci přivedeme vodu se solí k varu. Na vál dáme trošku hrubé mouky, bramborové těsto znovu na vále dobře propracujeme, nesmí se lepit. Z těsta vytvoříme 2 válečky o průměru přibližně 4cm. Pak z válečku nakrájíme díly široké 2-3cm. Knedlíčky vhazujeme do vroucí vody, občas je promícháme a jakmile vyplují napovrch, vaříme je ještě 2-3 minuty. Vyjmeme je, dáme do mísy, pokapeme olejem, aby se k sobě nepřilepily.
- Na talíře dáme porce bramborových knedlíčků, přidáme k nim teplé kopřivové pyré a hned podáváme.