Bramborové knedlíčky s tvarohem a kopřivovým pyré

Ingredience


Voda pitná 700 ml
Voda pitná 2.5 l
Brambory 120 g
Krupice dětská 40 g
Sůl 0.5 kávová lžička
Tvaroh měkký - nízkotučný 100 g
Vejce slepičí 1 ks
Olej olivový extra panenský 0.5 polévková lžíce
Mouka pšeničná hrubá 2 polévková lžíce
Česnek 2 stroužek
Cibulka jarní 1 ks
Kopřiva 2 ks
Olej olivový 1 polévková lžíce
Pepř černý mletý 2 špetka
Sůl 0.25 kávová lžička
Vejce slepičí 1 ks
Sůl 1 kávová lžička
Voda pitná 2 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Brambory ve slupce dobře omyjeme, dáme je do hrnce, zalijeme vodou a uvaříme doměkka. vaříme je přibližně 20 minut.
  2. V druhém hrnci přivedeme k varu mírně osolenou vodu. Velmi mladé jarní kopřivy omyjeme, vhodíme do vroucí vody a po několika sekundách je scedíme, necháme okapat, vychladlé pokrájíme, dáme do mísy, a rozmixujeme je na hrubší pyré. Očištěnou jarní cibulku pokrájíme na tenká kolečka. Stroužky česneku prolisujeme. V rendlíku rozehřejeme máslo, na něm zpěníme cibulku, přidáme pyré z kopřiv a pod poklicí dusíme asi 4 minuty. Pak pyré ochutíme solí, česnekem, pepřem, přidáme vejce. Mícháme do doby, až vajíčko zatuhne. Pyré z kopřiv zakryjeme poklicí a uchováme ho teplé.
  3. Uvařené brambory scedíme, teplé oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle do mísy. Přidáme vejce, krupici, tvaroh, sůl a těsto v míse je dobře promícháme.
  4. V dalším hrnci přivedeme vodu se solí k varu. Na vál dáme trošku hrubé mouky, bramborové těsto znovu na vále dobře propracujeme, nesmí se lepit. Z těsta vytvoříme 2 válečky o průměru přibližně 4cm. Pak z válečku nakrájíme díly široké 2-3cm. Knedlíčky vhazujeme do vroucí vody, občas je promícháme a jakmile vyplují napovrch, vaříme je ještě 2-3 minuty. Vyjmeme je, dáme do mísy, pokapeme olejem, aby se k sobě nepřilepily.
  5. Na talíře dáme porce bramborových knedlíčků, přidáme k nim teplé kopřivové pyré a hned podáváme.