Jogurtové zapečené brambory se šunkou
Ingredience
Brambory vařené ve slupce |
220 g |
Cibulka lahůdková |
1 ks |
dušená šunka výběrová 85%masa |
190 g |
Kmín drcený |
0.5 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
3 špetka |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Olej slunečnicový |
0.5 polévková lžíce |
Strouhanka |
2 polévková lžíce |
Hořčice plnotučná |
1 kávová lžička |
Jogurt nízkotučný |
150 g |
Kopr čerstvý |
1 polévková lžíce |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Sůl |
2 špetka |
Vejce slepičí |
2 ks |
-
Doba přípravy: 17 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 2 porce
- Troubu si předehřejeme na 200°C. Uvařené brambory ve slupce oloupeme a pokrájíme na plátky. Plátky šunky překrojíme na poloviny. Omytou petrželku a kopr drobně pokrájíme. Lahůdkovou cibulku očistíme a pokrájíme ji na kroužky. Zapékací mísu vytřeme olejem a vysypeme ji strouhankou. Na dno mísy poklademe 1/2 brambor, ochutíme je solí a kmínem. Na ně rozložíme plátky šunky, kolečka cibule a zakryjeme je zbytkem brambor. Ochutíme je solí, kmínem, pepřem a posypeme je nastrouhaným sýrem.
- V misce rozmícháme žloutky s bílým jogurtem, hořčicí, solí a pokrájenými bylinkami. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který zlehka zapracujeme do jogurtu. Jogurtovou zálivkou přelijeme celý povrch brambor a vložíme je do středu trouby péct. Pečeme je přibližně 20-30 minut do zlatova, okraje by měly mít zlatohnědou kůrku.
- Upečené brambory dáme na talíře a hned teplé servírujeme. Dobrou chuť.