Jogurtové zapečené brambory se šunkou

Ingredience


Brambory vařené ve slupce 220 g
Cibulka lahůdková 1 ks
dušená šunka výběrová 85%masa 190 g
Kmín drcený 0.5 kávová lžička
Pepř černý mletý 3 špetka
Sůl 0.5 kávová lžička
Olej slunečnicový 0.5 polévková lžíce
Strouhanka 2 polévková lžíce
Hořčice plnotučná 1 kávová lžička
Jogurt nízkotučný 150 g
Kopr čerstvý 1 polévková lžíce
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Sůl 2 špetka
Vejce slepičí 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Troubu si předehřejeme na 200°C. Uvařené brambory ve slupce oloupeme a pokrájíme na plátky. Plátky šunky překrojíme na poloviny. Omytou petrželku a kopr drobně pokrájíme. Lahůdkovou cibulku očistíme a pokrájíme ji na kroužky. Zapékací mísu vytřeme olejem a vysypeme ji strouhankou. Na dno mísy poklademe 1/2 brambor, ochutíme je solí a kmínem. Na ně rozložíme plátky šunky, kolečka cibule a zakryjeme je zbytkem brambor. Ochutíme je solí, kmínem, pepřem a posypeme je nastrouhaným sýrem.
  2. V misce rozmícháme žloutky s bílým jogurtem, hořčicí, solí a pokrájenými bylinkami. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který zlehka zapracujeme do jogurtu. Jogurtovou zálivkou přelijeme celý povrch brambor a vložíme je do středu trouby péct. Pečeme je přibližně 20-30 minut do zlatova, okraje by měly mít zlatohnědou kůrku.
  3. Upečené brambory dáme na talíře a hned teplé servírujeme. Dobrou chuť.