Kynuté sýrové bochánky
Ingredience
Cukr krupice |
1 kávová lžička |
Droždí |
42 g |
Máslo čerstvé |
80 g |
Mléko polotučné |
200 ml |
Mouka polohrubá |
500 g |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Sýr Ementál (Primátor) |
150 g |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
Vejce slepičí |
1 ks |
Sýr Ementál (Primátor) |
50 g |
Vejce slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Do mísy prosejeme mouku, uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, přidáme cukr, několik lžic vlažného mléka a necháme vzejít kvásek. Poté přidáme rozšlehané vejce se žloutkem, rozpuštěné máslo, hrubě strouhaný sýr (část odložíme na posypání bochánků), sůl a mléko podle potřeby. Vypracujeme hladké těsto, které se nelepí. Na teple pod utěrkou necháme asi hodinu kynout.
- Z vykynutého těsta vyválíme placku, z ní vykrajujeme kolečka, klademe na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě asi 15 minut kynout.
- Vykynuté bochánky potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sýrem a v troubě předehřáté na 170 °C pečeme dorůžova.