Kynuté sýrové bochánky

Ingredience


Cukr krupice 1 kávová lžička
Droždí 42 g
Máslo čerstvé 80 g
Mléko polotučné 200 ml
Mouka polohrubá 500 g
Sůl 0.5 kávová lžička
Sýr Ementál (Primátor) 150 g
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Vejce slepičí 1 ks
Sýr Ementál (Primátor) 50 g
Vejce slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do mísy prosejeme mouku, uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, přidáme cukr, několik lžic vlažného mléka a necháme vzejít kvásek. Poté přidáme rozšlehané vejce se žloutkem, rozpuštěné máslo, hrubě strouhaný sýr (část odložíme na posypání bochánků), sůl a mléko podle potřeby. Vypracujeme hladké těsto, které se nelepí. Na teple pod utěrkou necháme asi hodinu kynout.
  2. Z vykynutého těsta vyválíme placku, z ní vykrajujeme kolečka, klademe na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě asi 15 minut kynout.
  3. Vykynuté bochánky potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sýrem a v troubě předehřáté na 170 °C pečeme dorůžova.