Rizoto z Natural rýže s hřiby a zeleninou
Ingredience
Rýže neloupaná (Natural) |
100 g |
Sůl |
0.25 kávová lžička |
Voda pitná |
360 ml |
Cibule |
1 ks |
Hříbky čerstvé |
150 g |
Kmín drcený |
0.25 kávová lžička |
Olej slunečnicový |
1 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
2 špetka |
Sůl |
2 špetka |
Brokolice |
200 g |
Mrkev kořen |
60 g |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Voda pitná |
700 ml |
Mléko polotučné |
180 ml |
Pepř bílý |
1 špetka |
Petržel kudrnka |
1 polévková lžíce |
Sýr tavený nízkotučný |
80 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 2 porce
- Rýži Natural dobře promyjeme, poté ji dáme do hrnce, přidáme sůl, čistou vodu v poměru (1:3) a necháme ji namočenou 1-2 hodiny. Pak ji v té samé vodě přivedeme k varu, vaříme je dost prudce 10 minut, pak snížíme teplotu na minimum a pod poklicí ji dusíme dalších 20 minut, do doby, až vstřebá všechnu vodu a je měkká.
- Mezitím si očistíme a omyjeme zeleninu: cibuli, mrkev a brokolici. Cibuli pokrájíme nadrobno, brokolici rozdělíme na růžičky, mrkev pokrájíme na kostičky. Očištěné a omyté čerstvé hříbky překrojíme na poloviny, z nich nakrájíme plátky.
- Brokolici vložíme do vroucí, mírně osolené vody a povaříme ji 3 minuty. Poté ji z vody vyjmeme a necháme v sítu odkapat.
- V hluboké pánvi na rozehřátém oleji orestujeme dozlatova hříbky, pak k nim přidáme cibuli a společně krátce smažíme dozlatova. Pak usmažené hříbky ochutíme solí, kmínem a pepřem.
- Do pánve k hříbkům přimícháme uvařenou rýži, brokolici a směs promícháme.
- V rendlíku přivedeme k varu mléko, přidáme k němu tavený sýr a při mírné teplotě, za stálého míchání, necháme sýr rozpustit. Pak sýrovou omáčku odstavíme z plotny, přimícháme do ní omytou, nadrobno pokrájenou petrželku, dochutíme pepřem a omáčkou přelijeme rizoto. Směs dobře promícháme, porce rizota dáme na talíře a hned servírujeme.