Rizoto z Natural rýže s hřiby a zeleninou

Ingredience


Rýže neloupaná (Natural) 100 g
Sůl 0.25 kávová lžička
Voda pitná 360 ml
Cibule 1 ks
Hříbky čerstvé 150 g
Kmín drcený 0.25 kávová lžička
Olej slunečnicový 1 polévková lžíce
Pepř černý mletý 2 špetka
Sůl 2 špetka
Brokolice 200 g
Mrkev kořen 60 g
Sůl 0.5 kávová lžička
Voda pitná 700 ml
Mléko polotučné 180 ml
Pepř bílý 1 špetka
Petržel kudrnka 1 polévková lžíce
Sýr tavený nízkotučný 80 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Rýži Natural dobře promyjeme, poté ji dáme do hrnce, přidáme sůl, čistou vodu v poměru (1:3) a necháme ji namočenou 1-2 hodiny. Pak ji v té samé vodě přivedeme k varu, vaříme je dost prudce 10 minut, pak snížíme teplotu na minimum a pod poklicí ji dusíme dalších 20 minut, do doby, až vstřebá všechnu vodu a je měkká.
  2. Mezitím si očistíme a omyjeme zeleninu: cibuli, mrkev a brokolici. Cibuli pokrájíme nadrobno, brokolici rozdělíme na růžičky, mrkev pokrájíme na kostičky. Očištěné a omyté čerstvé hříbky překrojíme na poloviny, z nich nakrájíme plátky.
  3. Brokolici vložíme do vroucí, mírně osolené vody a povaříme ji 3 minuty. Poté ji z vody vyjmeme a necháme v sítu odkapat.
  4. V hluboké pánvi na rozehřátém oleji orestujeme dozlatova hříbky, pak k nim přidáme cibuli a společně krátce smažíme dozlatova. Pak usmažené hříbky ochutíme solí, kmínem a pepřem.
  5. Do pánve k hříbkům přimícháme uvařenou rýži, brokolici a směs promícháme.
  6. V rendlíku přivedeme k varu mléko, přidáme k němu tavený sýr a při mírné teplotě, za stálého míchání, necháme sýr rozpustit. Pak sýrovou omáčku odstavíme z plotny, přimícháme do ní omytou, nadrobno pokrájenou petrželku, dochutíme pepřem a omáčkou přelijeme rizoto. Směs dobře promícháme, porce rizota dáme na talíře a hned servírujeme.