Zavináče z kapra

Ingredience


Celer bulvový 100 g
Cibule 4 ks
Kapr obecný 1 kg
Mrkev kořen 2 ks
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Petržel kořen 1 ks
Sůl mořská 1 kávová lžička
Zelí kysané 500 g
Bobkový list 3 ks
Cukr krupice 160 g
Nové koření celé 3 ks
Ocet kvasný lihový 0.75 l
Pepř černý celý 5 ks
Sůl 60 g
Voda pitná 0.75 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Zavináče budeme dělat z filetů z kapra, rozdělíme je na 6 kusů.
  2. Cibuli oloupeme a nakrájíme na půlkolečka, kořenovou zeleninu očistíme, oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Kysané zelí scedíme a překrájíme.
  3. Do hrnce vlijeme suroviny na lák a přivedeme do varu. Každý filet namočíme do vroucího láku, poté položíme na desku kůží dolů a necháme zchladnout. Lák na mírném plameni vaříme asi 10 minut. Každý filet osolíme, opepříme, přidáme pár koleček cibule a kořenové zeleniny a trochy zelí. Filety srolujeme a upevníme párátky.
  4. Do lahve dáme po vrstvách zelí, cibuli, zeleninu a zavináče. Na vrchu bude zelí.
  5. Zavináče zalijeme lákem, aby byly potopené, převážeme celofánem a v chladu necháme asi 10 dní uležet.