Pečené kroupy s hlívou ústřičnou
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Česnek |
1 stroužek |
Ječné kroupy |
150 g |
Majoránka |
1 kávová lžička |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Voda pitná |
330 ml |
Cibule |
1 ks |
Hlíva ústřičná |
120 g |
Kmín celý |
0.25 kávová lžička |
Olej olivový |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
2 špetka |
Sůl |
2 špetka |
Mrkev kořen |
1 ks |
Petržel kudrnka |
1 polévková lžíce |
Sýr Eidam cihla 30% |
40 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 2 porce
- Dobře omyté kroupy dáme do hrnce, zalijeme je vodou a necháme 2 hodiny namočené.
- Hlívu ústřičnou očistíme a pokrájíme na nudličky. Cibuli očistíme a pokrájíme nadrobno. Mrkev očistíme, omyjeme a pokrájíme na kostičky.
- Hrnec s kroupami (v té samé vodě) dáme na plotnu, přidáme sůl, majoránku, očištěný stroužek česneku a bobkový list. Kroupy přivedeme k varu, pak snížíme teplotu a kroupy uvaříme téměř doměkka. Vaříme 40 minut, pak z nich vyjmeme česnek a bobkový list.
- Troubu si předehřejeme na 190°C. V pekáčku na plotně rozehřejeme olej, na něm zprudka orestujeme hlívu, pak k ní přidáme cibuli a společně smažíme dorůžova. Hlívu ochutíme solí, kmínem a pepřem. Pak na hlívu s cibulí vyklopíme uvařené kroupy i se zbytkem tekutiny, přidáme pokrájenou mrkev, podle chuti sůl a vše promícháme. Pekáček zakryjeme poklicí a vložíme do rozehřáté trouby. Kroupy pečeme zakryté 10 minut, pak poklici odložíme a kroupy dopečeme přibližně dalších 10-15 minut.
- Porce krup na talířích posypeme nastrouhaným sýrem, ozdobíme je malými snítky omyté petrželky a hned podáváme.