Pečené kroupy s hlívou ústřičnou

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Česnek 1 stroužek
Ječné kroupy 150 g
Majoránka 1 kávová lžička
Sůl 0.5 kávová lžička
Voda pitná 330 ml
Cibule 1 ks
Hlíva ústřičná 120 g
Kmín celý 0.25 kávová lžička
Olej olivový 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 2 špetka
Sůl 2 špetka
Mrkev kořen 1 ks
Petržel kudrnka 1 polévková lžíce
Sýr Eidam cihla 30% 40 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Dobře omyté kroupy dáme do hrnce, zalijeme je vodou a necháme 2 hodiny namočené.
  2. Hlívu ústřičnou očistíme a pokrájíme na nudličky. Cibuli očistíme a pokrájíme nadrobno. Mrkev očistíme, omyjeme a pokrájíme na kostičky.
  3. Hrnec s kroupami (v té samé vodě) dáme na plotnu, přidáme sůl, majoránku, očištěný stroužek česneku a bobkový list. Kroupy přivedeme k varu, pak snížíme teplotu a kroupy uvaříme téměř doměkka. Vaříme 40 minut, pak z nich vyjmeme česnek a bobkový list.
  4. Troubu si předehřejeme na 190°C. V pekáčku na plotně rozehřejeme olej, na něm zprudka orestujeme hlívu, pak k ní přidáme cibuli a společně smažíme dorůžova. Hlívu ochutíme solí, kmínem a pepřem. Pak na hlívu s cibulí vyklopíme uvařené kroupy i se zbytkem tekutiny, přidáme pokrájenou mrkev, podle chuti sůl a vše promícháme. Pekáček zakryjeme poklicí a vložíme do rozehřáté trouby. Kroupy pečeme zakryté 10 minut, pak poklici odložíme a kroupy dopečeme přibližně dalších 10-15 minut.
  5. Porce krup na talířích posypeme nastrouhaným sýrem, ozdobíme je malými snítky omyté petrželky a hned podáváme.