Pastitsio z hovězího masa

Ingredience


Česnek 5 stroužek
Cibule 1 ks
Hovězí maso mleté 400 g
Olej rostlinný 2 polévková lžíce
Passata (drcená rajčata) 450 g
Pepř černý mletý 2 špetka
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Skořice mletá 0.5 polévková lžíce
Sůl 0.25 kávová lžička
Sýr Čedar 120 g
Víno bílé 150 ml
Máslo čerstvé 80 g
Mléko polotučné 500 ml
Mouka pšeničná hladká T 650 4 polévková lžíce
Muškátový oříšek 1 kávová lžička
Sůl 0.25 kávová lžička
Vejce slepičí 1 ks
Máslo čerstvé 50 g
Sůl 0.25 kávová lžička
Těstoviny Ziti 250 g
Voda pitná 2 l
Máslo čerstvé 20 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Zapékací mísu vymažeme máslem, troubu předehřejeme na 180 °C, sýr nastrouháme nahrubo.
  2. Cibuli nakrájíme nadrobno, zpěníme ji na oleji, přidáme mleté maso a za stálého míchání restujeme. Poté vmícháme drcená loupaná rajčata, sůl, pepř, skořici, drobně posekanou petrželku, drcený česnek, lehce zarestujeme, vlijeme část vína a dobře promícháme. Na mírném plameni dusíme, až je maso měkké. V průběhu dušení podléváme vínem.
  3. V mezičase uvaříme makarony a bešamel.
  4. Makarony vložíme do vroucí osolené vody a vaříme, až jsou ale dente. Poté scedíme, necháme okapat, vložíme do mísy, vmícháme máslo a makarony přikryjeme.
  5. Na bešamel rozpustíme máslo, do něhož vmícháme mouku a umícháme světlou jíšku. Do jíšky postupně zašleháme mléko, přidáme sůl a ustrouhaný muškátový oříšek. Na malém plameni stále mícháme, až se vytvoří hladká hustá kaše. Poté necháme bešamel zchladnout za občasného promíchání. Do zchladlého bešamelu pečlivě zamícháme rozšlehané vejce.
  6. Do zapékací mísy vsypeme polovinu makarónů, na ně část sýra, poté masovou směs, kterou opět posypeme částí sýra, přesypeme druhou polovinou makarónů a zasypeme zbylým sýrem. Na závěr nalijeme bešamel. Zapékací mísou lehce potřásáme, aby se bešamel dostal až na dno.
  7. Směs pečeme v předehřáté troubě asi 40 minut.