Pastitsio z hovězího masa
Ingredience
Česnek |
5 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Hovězí maso mleté |
400 g |
Olej rostlinný |
2 polévková lžíce |
Passata (drcená rajčata) |
450 g |
Pepř černý mletý |
2 špetka |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Skořice mletá |
0.5 polévková lžíce |
Sůl |
0.25 kávová lžička |
Sýr Čedar |
120 g |
Víno bílé |
150 ml |
Máslo čerstvé |
80 g |
Mléko polotučné |
500 ml |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
4 polévková lžíce |
Muškátový oříšek |
1 kávová lžička |
Sůl |
0.25 kávová lžička |
Vejce slepičí |
1 ks |
Máslo čerstvé |
50 g |
Sůl |
0.25 kávová lžička |
Těstoviny Ziti |
250 g |
Voda pitná |
2 l |
Máslo čerstvé |
20 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 70 min
-
Počet porcí: 3 porce
- Zapékací mísu vymažeme máslem, troubu předehřejeme na 180 °C, sýr nastrouháme nahrubo.
- Cibuli nakrájíme nadrobno, zpěníme ji na oleji, přidáme mleté maso a za stálého míchání restujeme. Poté vmícháme drcená loupaná rajčata, sůl, pepř, skořici, drobně posekanou petrželku, drcený česnek, lehce zarestujeme, vlijeme část vína a dobře promícháme. Na mírném plameni dusíme, až je maso měkké. V průběhu dušení podléváme vínem.
- V mezičase uvaříme makarony a bešamel.
- Makarony vložíme do vroucí osolené vody a vaříme, až jsou ale dente. Poté scedíme, necháme okapat, vložíme do mísy, vmícháme máslo a makarony přikryjeme.
- Na bešamel rozpustíme máslo, do něhož vmícháme mouku a umícháme světlou jíšku. Do jíšky postupně zašleháme mléko, přidáme sůl a ustrouhaný muškátový oříšek. Na malém plameni stále mícháme, až se vytvoří hladká hustá kaše. Poté necháme bešamel zchladnout za občasného promíchání. Do zchladlého bešamelu pečlivě zamícháme rozšlehané vejce.
- Do zapékací mísy vsypeme polovinu makarónů, na ně část sýra, poté masovou směs, kterou opět posypeme částí sýra, přesypeme druhou polovinou makarónů a zasypeme zbylým sýrem. Na závěr nalijeme bešamel. Zapékací mísou lehce potřásáme, aby se bešamel dostal až na dno.
- Směs pečeme v předehřáté troubě asi 40 minut.