Hovězí maso s omáčkou z loupaných rajčat

Ingredience


Bobkový list 2 ks
Celer bulvový 100 g
Cibule 1 ks
Cukr krupice 1 kávová lžička
Hovězí maso přední 200 g
Hřebíček 4 ks
Mrkev kořen 1 ks
Nové koření celé 5 ks
Pepř černý celý 5 ks
Petržel kořen 1 ks
Rajčata loupaná (konzervovaná) 420 g
Sůl 1 kávová lžička
Voda pitná 1 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Přední hovězí maso omyjeme, vložíme do hrnce, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Poté snížíme teplotu a vodu s masem necháme jen probublávat. Přidáme k němu bobkový list, nové koření, celý pepř a celou očištěnou cibuli. Vaříme ho pomalu 1 hodinu.
  2. Mezitím očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a po hodině vaření zeleninu přidáme k masu, vývar dochutíme solí a vaříme další hodinu. Maso by mělo být měkké.
  3. Měkké maso vyjmeme, vývar scedíme do rendlíku. Do 500ml vývaru přimícháme konzervovaná loupaná rajčata, hřebíček a povaříme je při mírné teplotě asi 10 minut. Poté hřebíček vyjmeme, vzniklou rajčatovou omáčku rozmixujeme tyčovým mixérem. Dochutíme ji solí a cukrem. Vložíme do omáčky na plátky nakrájené maso a prohřejeme ho.
  4. Na talíře dáme plátky masa, přelijeme je rajčatovou omáčkou a servírujeme.