Housky z jogurtu
Ingredience
Cukr krupice |
1 kávová lžička |
Droždí |
42 g |
Jogurt bílý |
3 polévková lžíce |
Mléko polotučné |
200 ml |
Mouka chlebová |
150 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
200 g |
Mouka žitná bílá |
150 g |
Olej rostlinný |
3 polévková lžíce |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Vejce slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 15 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Mouky prosejeme do mísy, uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, přisypeme cukr, promícháme s několika lžícemi vlažného mléka a necháme vzejít kvásek. Poté přimícháme zbývající suroviny a vypracujeme hladké nelepivé těsto. Pod utěrkou ho necháme asi 60 minut kynout.
- Z vykynutého těsta tvoříme velké bochánky, klademe na pečicím papírem vyložený plech a housky necháme ještě asi 20 minut. Poté housky potřeme rozšlehaným vejcem a v troubě předehřáté na 175 °C pečeme dozlatova, asi 15 minut.