Trdelník

Ingredience


Cukr moučkový 7 polévková lžíce
Droždí 35 g
Máslo čerstvé 3 polévková lžíce
Mléko polotučné 250 ml
Mouka polohrubá 450 g
Rum 3 polévková lžíce
Sůl 1 špetka
Vaječný žloutek sušený 3 ks
Vaječný bílek slepičí 1 ks
Ořechy vlašské 220 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Plech vyložíme pečicím papírem.
  2. Do mísy prosejeme mouku, uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, posypeme lžící cukru, zalijeme několika lžícemi vlažného mléka a necháme na teple vzejít kvásek. Poté přidáme zbylé suroviny a vypracujeme hladké, nelepivé těsto, které necháme alespoň 50 minut kynout.
  3. Vykynuté těsto roztáhneme na plech a necháme ještě kynout. Poté potřeme rozšlehaným bílkem a v troubě předehřáté na 180 °C pečeme zhruba 25 minut.
  4. Horké těsto posypeme jemně posekanými ořechy a krájíme na řezy.