Trdelník
Ingredience
Cukr moučkový |
7 polévková lžíce |
Droždí |
35 g |
Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce |
Mléko polotučné |
250 ml |
Mouka polohrubá |
450 g |
Rum |
3 polévková lžíce |
Sůl |
1 špetka |
Vaječný žloutek sušený |
3 ks |
Vaječný bílek slepičí |
1 ks |
Ořechy vlašské |
220 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Plech vyložíme pečicím papírem.
- Do mísy prosejeme mouku, uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, posypeme lžící cukru, zalijeme několika lžícemi vlažného mléka a necháme na teple vzejít kvásek. Poté přidáme zbylé suroviny a vypracujeme hladké, nelepivé těsto, které necháme alespoň 50 minut kynout.
- Vykynuté těsto roztáhneme na plech a necháme ještě kynout. Poté potřeme rozšlehaným bílkem a v troubě předehřáté na 180 °C pečeme zhruba 25 minut.
- Horké těsto posypeme jemně posekanými ořechy a krájíme na řezy.